Green Economy Παρασκευή 17/09/2021, 14:54
GREEN ECONOMY

Μακριά από το στόχο των 100 δισ. δολαρίων για την κλιματική κρίση

Μακριά από το στόχο των 100 δισ. δολαρίων για την κλιματική κρίση

Ελάχιστη ήταν η πρόοδος των ανεπτυγμένων οικονομιών όσον αφορά τη δέσμευσή τους για παροχή 100 δισ. δολαρίων το χρόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το 2019 οι πλούσιες χώρες συγκέντρωσαν συνολικά 79,6 δισ. δολάρια. Παρότι απέκλιναν από το στόχο τους, επρόκειτο για αύξηση της τάξης του 2% από το 2018. Κατά συνέπεια, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το στόχο του 2020 απαιτείται περισσότερο από 20 δισ. δολάρια επιπλέον ανά έτος.

Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι ο ρυθμός αύξησης του ποσού που διοχετεύεται προς αυτό το σκοπό έχει επιβραδυνθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες χώρες τονίζουν πως η ρευστότητα από τις ανεπτυγμένες χώρες είναι κλειδί για τη μείωση των αέριων ρύπων και συνεπώς την τήρηση των υποσχέσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων.

Μακριά από το στόχο των 100 δισ. δολαρίων για την κλιματική κρίση-1

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία: η επίτευξη του στόχου των 100 δισ. δολαρίων είναι θέμα εμπιστοσύνης. Έχουμε δει μικρή πρόοδο και η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα πόσος δρόμος υπάρχει μπροστά μας», δήλωσε ο Alok Sharma, πρόεδρος της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα COP26.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία συγκαταλέγονται μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών που ασκούν πίεση προκειμένου να διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία η COP26 που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο της Γλασκώβη. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ εξειδικευμένος στα θέματα του κλίματος, John Kerry, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να βρει μέτρα για τη μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση για χορήγηση 100 δισ. δολαρίων το έτος μέχρι το 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έγινε το 2009. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δεν πραγματοποιήθηκε εν μέρει λόγω του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έπαψε να σταμάτησε να τηρεί τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη μείωση των ρύπων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News