GREEN ECONOMY

Πράσινο Ταμείο: Τα διαθέσιμα των 4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για πυροπροστασια

Πράσινο Ταμείο: Τα διαθέσιμα των 4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για πυροπροστασια

Αποθεματικό, δηλαδή συσσωρευμένη διαθέσιμη ρευστότητα της τάξεως των 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ διαθέτει το Πράσινο Ταμείο, όπως προκύπτει από απάντηση του διευθυντή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου Κ. Φουσκοκολάκη, σε κοινοβουλευτική ερώτηση αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων με δεδομένο ότι ο φορέας έχει εισροές 3 δισ. ευρώ από πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Όπως επισημαίνεται, βάσει διατάξεων των ν.3889/2010, 4024/2011 και 4111/2012 για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής η διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, σε ετήσια βάση, για τις λειτουργικές του δαπάνες και την επίτευξη των σκοπών του, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 2,5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους. Αυτά ανέρχονται σε 95 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι στα τέλη του 2020 το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο ανερχόταν σε 3,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα επιπλέον του ανωτέρω ποσοστού διαθέσιμα περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως ακόμη προκύπτει από την απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ο φετινός προϋπολογισμός που εκτελεί το Πράσινο Ταμείο ανέρχεται σε περίπου 133 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 30,4 εκατ. ευρώ κατευθύνεται υποχρεωτικά σε δράσεις απολιγνιτοποίησης.

 

Η αντιπυρική προστασία

Ο φορέας έχει ρόλο και στην αντιπυρική προστασία των δασών μέσω του προγράμματος προστασίας και αναβάθμισης (δασών) της περιόδου 2015-2021. Μέσω αυτού, ετησίως, διατίθενται πόροι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, σε έργα που προτείνουν και εκτελούν, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι 213 δασικές υπηρεσίες της χώρας.

«Ούτε ανατίθενται έργα, καθώς το Πράσινο Ταμείο είναι χρηματοδοτικός φορέας και μόνο, ούτε «κόβονται» πόροι που ζητήθηκαν. Αντίθετα, έχουν δεσμευτεί περισσότεροι πόροι από όσα ως την έναρξη της κρίσης αυτής είναι εφικτό να απορροφηθούν, αλλά και περισσότεροι από όσα εισρέουν από τις πηγές του Ειδικού Φορέα Δασών στα έσοδα του Πράσινου Ταμείου» επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο. Διευκρινίζεται ακόμη, ότι πρόγραμμα προστασίας και αναβάθμισης δασών  του Πράσινου Ταμείου είναι το «ένα και μοναδικό για Δάση». «Ουδεμία σχέση έχει με άλλες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους άλλων εθνικών δομών (Υπ. Εσωτερικών, ΕΣΠΑ, Πολιτική Προστασία κλπ) και για τις οποίες ορθώς έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις» σημειώνεται.

Παραθέτοντας στοιχεία τη διαχείριση των πόρων του, το Πράσινο Ταμείο από τον Νοέμβριο 2019 ως τις αρχές Φεβρουάριου 2021 (15 μήνες) έχει, ήδη, καταβάλει σε δικαιούχους του προγράμματος, 30% περισσότερα χρήματα από όσα είχαν διατεθεί σε μεγαλύτερο διάστημα (21 μηνών) προηγουμένως, ήτοι 7,9 εκατ. έναντι 6,1 εκατ. ευρώ.

«Αν δε σε αυτά προστεθούν και επιπλέον πόροι 1,5 εκατ. που έχουν διατεθεί από τον Φεβρουάριο ως σήμερα (η εκκαθάριση των προγραμμάτων γίνεται στο τέλος της οικ. χρήσης και εν προκειμένω χρησιμοποιούνται προσωρινά στοιχεία), προκύπτει ότι το Πράσινο Ταμείο σε αυτούς τους 21 μήνες έχει καταβάλλει 9,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους, δηλαδή 50% περισσότερα χρήματα. Οι σχετικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, όπως αναφέρει το Πράσινο Ταμείο, ενώ για το 2021, έχουν διατεθεί 2,9 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο στα χρονικά.

«Το 2020 επετεύχθη η μεγαλύτερη απορρόφηση του εν λόγω προγράμματος στα χρονικά του Ταμείου, που αντιστοιχεί σε 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα προηγούμενα οκτώ χρόνια» τονίζεται.

Βάσει των στοιχείων που παρατίθενται, για δράσεις του άξονα αντιπυρικής προστασίας του συγκεκριμένου προγράμματος οι απορροφήσεις ανέρχονται σε:

1,9% το 2015,

62,28% το 2016,

35,40% το 2017,

62,3% το 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 και

77,3% τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News