Green Economy Τετάρτη 4/08/2021, 19:29
GREEN ECONOMY

Γαλλία: Γιατί η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ

Το πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ αφορά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Γαλλία: Γιατί η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ

Πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση της Γαλλίας, έπειτα από απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Συγκεκριμένα το πρόστιμο επιβλήθηκε διότι, σύμφωνα με τους δικαστές, το Παρίσι απέτυχε να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα καθιστούσαν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα καλύτερη σε πολλές περιοχές της Γαλλίας. 

Η καταδικαστική αυτή απόφαση για την κυβέρνηση Μακρόν, έρχεται μετά από ένα τελεσίγραφο πέρυσι, με το οποίο δόθηκε εντολή στην κυβέρνηση να βελτιώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε διάστημα έξι μηνών. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα προς μια καλύτερη κατεύθυνση, αυτά δεν επαρκούν και δεν είναι μέτρα τα οποία μπορούν να επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα για την καλυτέρευση της ατμόσφαιρας. 

Το πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ αφορά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα κατευθυνθεί στην οργάνωση «Φίλοι της Γης» και σε άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Το δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει επίσης, ότι θα εξετάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης και το τρέχον εξάμηνο όπως και το 2022 και αν το κρίνει απαραίτητο θα επιβάλει εκ νέου πρόστιμο στο Παρίσι. 

Πέρυσι οι δικαστικές αρχές είχαν δηλώσει ότι το πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ είναι το υψηλότερο που μπορεί να επιβληθεί από ένα διοικητικό δικαστήριο στο κράτος, ωστόσο μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News