Green Economy Παρασκευή 13/08/2021, 13:47
GREEN ECONOMY

Ο κολοσσός ηλεκτρικών οχημάτων που δεν ξέρει κανείς

Αξίζει 8 δισ. δολάρια

Ο κολοσσός ηλεκτρικών οχημάτων που δεν ξέρει κανείς

Μπορεί η αξία της να προσεγγίζει τα 8 δισ. δολάρια, αλλά σχεδόν κανένας δεν την γνωρίζει. Ο λόγος για την Arrival, την βρετανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, το όνομα της οποίας παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους.

H Arrival είναι εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq της Wall Street και η κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται σε 8 δισ. δολάρια. Όχι και άσχημα, δήλαδη.

Το γιατί είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό εξηγείται από το γεγονός ότι δεν δραστηριοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών Ι.Χ., αλλά αντίθετα ειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικών βανς, λεωφορείων και ταξί.

Την ίδια ώρα, αντί να διαθέτει τεράστια εργοστάσια μαζικής παραγωγής, όπως κάνουν οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχει προτιμήσει τη δημιουργία μικρών, έξυπνων μονάδων παραγωγής, οι οποίες συνήθως βρίσκονται κοντά στα σημεία πώλησης.

Αυτή την στιγμή, οι προπαραγγελίες ανέρχονται σε 59.000 οχήματα, ένας αριθμός ο οποίος συμπεριλαμβάνει και την πρόσφατη συμφωνία με την εταιρεία μεταφοράς UPS για την παράδοση 10.000 βαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μάλιστα, στο συμβόλαιο υπάρχει η αίρεση για την προμήθεια επιπλέον 10.000 οχημάτων, η οποία εφόσον ενεργοποιηθεί θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων στην Arrival. 

Στα σκαριά βρίσκεται και η συμφωνία με την εταιρεία μίσθωσης οχημάτων LeasePlan, η οποία αφορά την παράδοση 3.000 οχημάτων, όπως και η συμφωνία με τις δημόσιες μεταφορές της Καλιφόρνιας για την παράδοση πέντε νέων ηλεκτρικών λεωφορείων. 

Προς το παρόν, όπως κι άλλες εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων, η Arrival έχει μηδενικά έσοδα, καθώς οι παραδόσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Αποτέλεσμα είναι οι ετήσιες χρήσεις να είναι ζημιογόνες. 

Στους μετόχους της βρετανικής εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από τον Denis Sverdlov και σήμερα απασχολεί περίπου 1.500 άτομα, συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακές δυνάμεις της ασιατικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως για παράδειγμα η Hyundai Motor και η Kia Motors. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, TechCrunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News