Green Economy Πέμπτη 12/08/2021, 16:12
GREEN ECONOMY

Ηλεκτροκίνηση: Οι τρεις χώρες που ηγούνται της κούρσας

Δύο ευρωπαϊκές και μία από την Ωκεανία

Ηλεκτροκίνηση: Οι τρεις χώρες που ηγούνται της κούρσας

Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη το τελευταίο διάστημα, με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να αυξάνονται κατά 30% ετησίως από το 2010 έως το 2020.

Όμως, τρεις είναι οι χώρες, οι οποίες πραγματικά ηγούνται της επανάστασης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας επιδοτεί με το ποσό των 8.625 δολαρίων την αγορά ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος και με το ποσό των 3.450 δολαρίων την αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος.

Το γερμανικό κράτος, από την πλευρά του, διαθέτει έως και 9.000 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ηλεκτρικού Ι.Χ., θέλοντας να διευκολύνει τη μετάβαση από τη βενζινοκίνηση και την πετρελαιοκίνηση προς την ηλεκτροκίνηση.

Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει τουλάχιστον 1.000 νέους ταχυφορτιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία ανά τη χώρα. Σ’ αυτό το ευρύ δίκτυο θα πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες φορτιστές, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί από ιδιωτικές εταιρείες.  

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία έχει βρει έναν πιο έξυπνο τρόπο προώθησης της ηλεκτροκίνησης, καθώς επιτρέπει την ελεύθερη διεύλυση των ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. απ’ όλους τους σταθμούς διοδίων.

Επίσης, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν χρειάζονται να πληρώσουν φόρο αγοράς ή μεταβίβασης, κάτι το οποίο κατεβάζει το συνολικό κόστος αγοράς. 

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω κίνητρα, οι κάτοιχοι ηλεκτρικών Ι.Χ. δικαιούνται έκπτωση 50% σ’ όλα τα δημόσια πάρκινγκ, καθώς και στα επιβατηγά πλοία. 

Δικαιολογημένα, επομένως, η Νορβηγία διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων ανά κάτοικο από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες απο World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News