Green Economy Πέμπτη 8/07/2021, 18:15
GREEN ECONOMY

Πόσα δαπανά η Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος

Πόσα δαπανά η Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος

Με αυξητικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν οι κρατικές δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για το 2020.

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συγκεκριμένα, τα κράτη – μέλη κατάφεραν να αυξήσουν τις ετήσιες δαπάνες για το περιβάλλον στα 273 δισ. ευρώ, ποσό ενισχυμένο κατά περίπου 2% σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, η σωρευτική άνοδος της τελευταίας 15ετίας, δηλαδή σε σχέση με το 2006, κυμαίνεται στο εντυπωσιακό 40%.

Bar chart: National expenditure on environmental protection in the EU, by institutional sector, 2006-2020; in EUR billion and also in % of GDP

Σε επίπεδο ΑΕΠ, πάντως, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν μείνει σχεδόν αμετάβλητες τα τελευταία χρόνια, καθώς κυμαίνονται σταθερά από 1,8% έως 2%.

Όσον αφορά το σύνολο των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κρατικός τομέας αρκείται μόλις στη δεύτερη θέση, με μερίδιο 22%, ενώ τα νοικοκυριά ακολουθούν στην τρίτη θέση με 21%.

Αντίθετα, τη μερίδα του λεόντος στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος συνεισφέρει το 57% των συνολικών δαπανών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News