Green Economy Τρίτη 25/05/2021, 20:17
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ε.Ε.: Συμφωνεί σε ποιό αυστηρούς στόχους, απουσιάζει ο τρόπος για να γίνει αυτό

Ε.Ε.: Συμφωνεί σε ποιό αυστηρούς στόχους, απουσιάζει ο τρόπος για να γίνει αυτό

Λίγες μόλις εβδομάδες προτού οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για ένα τεράστιο πακέτο πιο αυστηρών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες της Ε.Ε. έβαλαν στην άκρη την προσπάθεια να κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο η γηραιά ήπειρος θα θέσει μία νέα σειρά από εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. 

Στο ανακοινωθέν τους, οι «27» καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει άμεσα τις 12 νέες πολιτικές της σε συνδυασμό με μία εις βάθος εξέταση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε κάθε xώρα μέλος ξεχωριστά. Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουν τους νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990. 

Ωστόσο, στο τελικό ανακοινωθέν απουσιάζουν αναφορές που να κάνουν λόγο για προπαρασκευαστικές εργασίες και για πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν οι εθνικοί στόχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιμεριστούν οι προσπάθειες που απαιτούνται για την επίτευξη του νέου στόχου της Ε.Ε. για την αντιμέτωπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτη τη στιγμή, οι εθνικοί στόχοι καθορίζονται με βάση το κατά κεφαλή ΑΕΠ, που σημαίνει ότι οι φτωχότερες χώρες ειδικά από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη έχουν πιο αδύναμους στόχους από τις πλουσιότερες. Επιπλέον, οι εθνικοί στόχοι θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο φιλόδοξοι για να ευθυγραμμιστούν με το αυστηρότερο πλαίσιο της Ε.Ε., δηλ. με πιο αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για αυτοκίνητα, πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιβολή φόρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και μεταρρύθμιση της αγοράς εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου και ενός σχεδίου που να συμπεριλαμβάνει στο σχέδιο εμπορίας ρύπων και τον τομέα οδικών μεταφορών και τα κτίρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News