Green Economy Δευτέρα 11/01/2021, 14:06
GREEN ECONOMY

Μειώνουν τα ταξίδια και το κρέας οι Ευρωπαίοι για να βοηθήσουν στην κλιματική αλλαγή 

Μειώνουν τα ταξίδια και το κρέας οι Ευρωπαίοι για να βοηθήσουν στην κλιματική αλλαγή 

Πιο ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως δείχνει έρευνα την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς η πλειοψηφία προτίθεται να  περιορίσει τα ταξίδια προκειμένου να επιβαρυνθεί λιγότερο η ατμόσφαιρα, ενώ ήδη καταναλώνει λιγότερο κρέας. 

Μεταξύ των 27.000 πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2020, το 74% εξ αυτών δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να μην ταξιδεύουν συχνά αεροπορικώς όταν αρθούν οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό για περιβαντολλογικούς λόγους, με το 43% να αναφέρει ότι θα το εφαρμόσει σε μόνιμη βάση και το υπόλοιπο 31% περιοδικά. Σε ερώτηση αν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τρένα αντί για αεροπλάνα για τα κοντινά ταξίδια, το 71% απάντησε καταφατικά. 

Τα ευρήματα της έρευνας μόνο ευχάριστα δεν πρέπει να ακούσθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες, που έχουν δει τα έσοδά τους να βυθίζονται εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής ζήτησης για ταξίδια στη διάρκεια του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα ο ευρωπαϊκός αεροπορικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο αναφορικά με το αποτύπωμά του στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο των ρυθμιστικών αρχών όσο και των καταναλωτών.

Στην ίδια έρευνα το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήδη καταναλώνει λιγότερο κρέας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ένα 13% δήλωσε ότι σύντομα θα πράξει το ίδιο. 

Τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτελέσματα τη μείωση των εκπομπών CO2 το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η περυσινή χρονιά ήταν και πάλι μεταξύ των πιο θερμών που έχουν καταγραφεί.

Η Ε.Ε σχεδιάζει ένα μεγάλο πακέτο νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η υιοθέτηση αυστηρότερων προτύπων για τη ρύπανση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και η επιβολή υψηλότερου φόρου στα εργοστάσια που κάνουν χρήση άνθρακα. Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει στόχο έως το 2030 να είναι διαθέσιμοι 3 εκατ. δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ από φέτος τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση για τα πλαστικά καλαμάκια και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης.

«Οι πολίτες νιώθουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και θέλουν η κλιματική κρίση να αντιμετωπιστεί με πρωτοφανή δράση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Αμπρουάζ Φαγιόλ, προσθέτοντας ότι η τράπεζα -ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ε.Ε.-, μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες με τη χρηματοδότηση «πράσινης» ενέργειας και των μεταφορών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News