Green Economy Τρίτη 25/05/2021, 22:14
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

Παγκόσμια Τράπεζα: Εσοδα 53 δισ.δολαρίων από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων

Παγκόσμια Τράπεζα: Εσοδα 53 δισ.δολαρίων από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων

To ποσό των 53 δισ.δολαρίων άντλησαν πέρυσι οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο από προγράμματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ποσό αυξημένο 18% από τα επίπεδα του 2019, καθώς σε ορισμένες χώρες επιβλήθηκαν νέοι φόροι και οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα προγράμματα εμπορίας ρύπων ως ένα μέσο για να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή και να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις εκπομπές διοιξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Οι επτά μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη (G7) αναγνώρισαν πέρυσι τον ρόλο των προγραμμάτων εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων στην προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών για την επίτευξη των στόχων για μηδενικούς ρύπους.  

Φέτος, λειτουργούν 64 προγράμματα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκριτικά με τα 58 του 2020, καλύπτοντας περισσότερο από το 21% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ποσοστό αυξημένο από το 15,1% του 2020. Η αύξηση του ποσοστού αυτού έχει να κάνει με την έναρξη φέτος του κινεζικού εθνικού ETS, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, καλύπτοντας το 30% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα της χώρας ήτοι περίπου 4 δισ.τόνων διοξειδίου του άνθαρακα. 

Η αύξηση των εσόδων έχει να κάνει και με τις υψηλότερες τιμές της αγοράς εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., όπου το κόστος δικαιωμάτων αυξήθηκε περισσότερο από 30%. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι τιμές στις περισσότερες χώρες του πλανήτη παραμένουν σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού το 2015 που έχει υπογραφεί από 200 χώρες.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News