GREEN ECONOMY

H αγορά ΑΠΕ ωριμάζει και ετοιμάζεται για τα «πράσινα» PPA

Τα μηνύματα του χθεσινού διαγωνισμού- Γιατί «έμειναν έξω τα αιολικά έργα- Τα επόμενα βήματα

H αγορά ΑΠΕ ωριμάζει και ετοιμάζεται για τα «πράσινα» PPA

Σημαντικά μηνύματα προς διάφορες πλευρές «έστειλε» ο χθεσινός διαγωνισμός για νέα έργα ΑΠΕ: Η πολύ μεγάλη πτώση των τιμών (χαμηλότερη τιμή τα 32,97 ευρώ/MWh, μεσοσταθμική τιμή τα 37,6 ευρώ/MWh) δείχνει ότι «η αγορά ωριμάζει και κανονικοποιείται» -όπως επισημαίνει στο MR παράγοντας του κλάδου, κινούμενη προς το μοντέλο της Πορτογαλίας, μιας αγοράς συγκρίσιμης με την ελληνική, όπου το τελευταίο διάστημα οι τιμές αναφοράς -για φωτοβολταϊκά πάρκα- διαμορφώνονται στα 15-20 ευρώ.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ελληνική αγορά ΑΠΕ αναφορικά με τα επίπεδα αποζημίωσης της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, αρκεί να υπενθυμιστεί ότι κατά τους διαγωνισμούς του 2018, η μεσοσταθμική τιμή για φωτοβολταϊκά πάρκα είχε διαμορφωθεί στα 69,48 ευρώ/MWh -κατά μέσο όρο-, ενώ το 2019 στα 61,58 ευρώ/MWh.  Tα «σκήπτρα» του έργου με τη χαμηλότερη τιμή -των 32,97 ευρώ/MWh που σύμφωνα με πληροφορίες πέρασε στον όμιλο MYTILINEOS (που φέρεται να πρωταγωνίστησε κατά τη χθεσινή δημοπρασία «κλειδώνοντας» μεγάλο μέρος της δημοπρατούμενης ισχύος) κρατούσε μέχρι πρότινος η ΔΕΗΑΝ, που είχε κατακυρώσει πέρυσι τιμή αναφοράς 49 ευρώ/MWh στο μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 ΜW που αναπτύσσει στην Πτολεμαΐδα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν στον χθεσινό διαγωνισμό -που αποτελεί στοίχημα να εδραιωθούν-  ενθαρρύνουν νέες μορφές εμπορικής αξιοποίησης, όπως τα «πράσινα» PPA για τα φωτοβολταϊκά.

Φωτοβολταϊκά vs αιολικών

«Η χθεσινή δημοπρασία «φωτογράφισε» μια αγορά όπου οι τιμές ανταποκρίνονται στην προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και αποτυπώνουν ορθά τα κόστη»,  επισημάνθηκε στο MR. Το ότι οι ταρίφες που προέκυψαν κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει πως οι επενδυτές των έργων που προκρίθηκαν δεν θεωρούν την κρατική ενίσχυση προαπαιτούμενο για την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων τους. Αντίθετα, με δεδομένο ότι δύσκολα οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς πρόκειται να πέσουν σε επίπεδα κάτω από τις χθεσινές ταρίφες, τα νέα αυτά πάρκα θα αποφέρουν επίσης έσοδα στον ΕΛΑΠΕ (από τον οποίο αποζημιώνονται τα υφιστάμενα έργα)  αντί να τον επιβαρύνουν σε μόνιμη βάση.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο στα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία λόγω της μείωσης του κόστους του εξοπλισμού, είναι ανταγωνιστικά στο κόστος λειτουργίας. Αντίθετα, τα αιολικά έργα -που έχουν πιο «βαριά» αδειοδοτική διαδικασία και μεγαλύτερους χρόνους απόσβεσης σε σχέση με τα αιολικά-  δεν μπορούν να «ανταποκριθούν» σε τόσο μειωμένες ταρίφες, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι χθες δεν προκρίθηκε κανένα έργο της συγκεκριμένης τεχνολογίας, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν είναι βιώσιμες σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Κάτι που φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο θέσπισης ποσόστωσης ανά τεχνολογία για τους επόμενους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν υπό το νέο σχήμα για την περίοδο 2021-2024 που αναμένει την έγκριση της Κομισιόν.

PPAs

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αν και η χθεσινή δημοπρασία δεν προδικάζει την περαιτέρω μείωση των αμοιβών των φωτοβολταϊκών σε επόμενους διαγωνισμούς, δημιουργεί έναν ανεπίσημο «διάδρομο» μεταξύ 35-40 ευρώ/MWh για τις ταρίφες των έργων που θα ακολουθήσουν, σε επίπεδα δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από τις χονδρεμπορικές τιμές. Δημιουργείται επομένως ένας «χώρος» τιμών (ανάμεσα στις ταρίφες από διαγωνισμούς και στις χονδρεμπορικές τιμές), όπου μπορούν να «συναντηθούν» παραγωγοί ΑΠΕ και καταναλωτές, για τη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

Το κίνητρο για τον παραγωγό ΑΠΕ είναι ότι θα μπορεί έτσι να εξασφαλίσει για το έργο του μεγαλύτερη αποζημίωση, από ό,τι αν συμμετείχε σε διαγωνισμό. Το δε όφελος για τον καταναλωτή θα είναι ότι θα διασφαλίσει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλότερο κόστος από αυτό της χονδρεμπορικής αγοράς. Επομένως, ένα «πράσινο» PPA γίνεται πλέον επωφελές και για τα δύο μέρη.  Στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως προτεραιότητα τα πράσινα  PPA και αναζητεί τρόπους στήριξής τους, ως εργαλείο ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με «φόντο» και την αναθεώρηση του στόχου για το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε άνω του 67% έως το 2030 (από 35% περίπου που είναι σήμερα).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News