Green Economy Δευτέρα 10/05/2021, 07:45
GREEN ECONOMY

Τι θα κάνουμε όλες αυτές τις μάσκες όταν τελειώσει η πανδημία;

Τι θα κάνουμε όλες αυτές τις μάσκες όταν τελειώσει η πανδημία;

Βρίσκονται παντού. Στους δρόμους, στα γραφεία, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, τα μέσα μεταφοράς. Μέσα σε έναν χρόνο οι μάσκες ξεπούλησαν, αν και η παραγωγής τους αυξήθηκε κατακόρυφα. Μπήκαν στη ζωή μας, πυροδότησαν διάφορες επιστημονικές συζητήσεις και τελικά αποδείχθηκαν μία ασπίδα απέναντι στον ιό.

Τις βλέπουμε έτσι ακόμη και σε γάμους, κηδείες, στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ και σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Θα τις φοράμε ακόμη και αφού εμβολιαστεί το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Τι θα γίνει όμως όταν επιτέλους πούμε αντίο στην πανδημία; 

Σχεδιαστές, λάτρεις του αυτοσχεδιασμού, εργοστάσια παραγωγής και περιβαλλοντολόγοι έχουν πολλές ιδέες. Μία από αυτές είναι η ανακύκλωση – αναβάθμιση (upcycle). Οι υφασμάτινες μάσκες ακομη και οι ιατρικές μίας χρήσης μετατρέπονται σε μικρά διακοσμητικά μπιμπελό, σε ρούχα για κούκλες, «ντύνουν» πορτατίφ ή ακόμη και μεταμορφώνονται σε ταπετσαρίες για τείχους. 

Αρκετές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος μαζεύουν πεταμενες μάσκες από τις ακτές και τους ωκεανούς και τις παραχωρούν επίσης για ανακύκλωση. Αρκετές πόλεις χρησιμοποιούν ήδη ειδικούς κάδους για να αφήσει κανείς τις μάσκες που δεν χρησιμοποιεί πια. 

Ωστόσο ακόμη και μετά την πανδημία μην βιαστείτε να δώσετε όλες τις μάσκες σας για ανακύκλωση (πόσο μάλλον να τις πετάξετε). Αφού έγιναν συνήθεια, θα μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε ακόμη και όταν έχουμε ένα απλό κρύωμα και θέλουμε να μπούμε σε μέσα μεταφοράς ή άλλους χώρους με πολλούς ανθρώπους, για να μην τους κολλήσουμε ή να τις έχουμε για τις περιόδους έξαρσης της γρίπης. 

Μερίδα ειδικών άλλωστε προειδοποιεί ότι πρέπει να είμαστε πλέον έτοιμοι και για την επόμενη πανδημία. Το ερώτημα δεν είναι εάν θα έρθει, αλλά το πότε θα έρθει τονίζουν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από NYT 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News