Green Economy Τετάρτη 5/05/2021, 13:11
GREEN ECONOMY

IKEA: Ξεκινά πρόγραμμα «απόσυρσης» των επίπλων της

Προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον

IKEA: Ξεκινά πρόγραμμα «απόσυρσης» των επίπλων της

Πρόγραμμα «απόσυρσης» των επίπλων της ξεκινά η IKEA, δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να επιστρέψουν προϊόντα τα οποία δεν θέλουν πια και να πάρουν πίσω το 30-50% της αρχικής αξίας τους. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στις προσπάθειες της σουηδικής εταιρείας να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον.

Το σχέδιο, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ξεκινά ήδη στα καταστήματα της IKEA στη Βρετανία και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, θα εφαρμοστεί σε 26 ακόμα χώρες.

Εταιρείες που πουλάνε φθηνά έπιπλα, συχνά με περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά και οι αλυσίδες του λεγόμενου «fast-fashion», δέχονται έντονες επικρίσεις για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον αυτό το μοντέλο της κατανάλωσης.

Η IKEA έχει δεσμευτεί να στραφεί σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο, όπου θα πουλά είδη τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να αναβιώσουν με κάποιο τρόπο, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν τώρα να επιστρέψουν βιβλιοθήκες, ράφια, τραπέζια, τραπεζαρίες, συρταριέρες, γραφεία, καρέκλες και σκαμνιά που έχουν αγοράσει από την IKEA, αφότου συμπληρώσουν το σχετικό αίτημα online. Δεν χρειάζεται να ψάξουν για τα κατσαβίδια που βρίσκονταν μέσα στην αρχική συσκευασία, καθώς τα έπιπλα αυτά θα μεταπωληθούν συναρμολογημένα.

Οι υπάλληλοι της IKEA πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο στα είδη, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάστασή τους. Εάν είναι σαν καινούργια, ο πελάτης παίρνει δικαίωμα αγοράς ίσο με το 50% της αρχικής αξίας του είδους που επέστρεψε. Το ποσό του δικαιώματος αγοράς διαμορφώνεται στο 40% της αρχικής αξίας για τα έπιπλα που έχουν λίγες γρατζουνιές και στο 30% για εκείνα που έχουν πολλές γρατζουνιές.

Το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε στην Αυστραλία και στην Πορτογαλία, καθώς και σε καταστήματα της Σκωτίας, όπου οι πελάτες επέστρεψαν 10.000 είδη σε λιγότερο από ένα μήνα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News