Green Economy Παρασκευή 23/04/2021, 22:09
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Aνανεώσιμες πηγές: Προς ολική αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων έως το 2050

Aνανεώσιμες πηγές: Προς ολική αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων έως το 2050

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά την χρήση ορυκτών καυσίμων και να αναδειχθούν στην κορυφαία πηγή ενέργειας του πλανήτη έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του thinktank Carbon Tracker. 

Η έκθεση προβλέπει ότι εάν η αιολική και ηλιακή ενέργεια συνεχίσουν να αυξάνονται με το σημερινό ρυθμό, τότε θα καταφέρουν να αποβάλουν τα ορυκτά καύσιμα από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως τα μέσα του 2030. 

Η σημερινή τεχνολογία προσφέρει τη δυνατήτητα δέσμευσης έως και 6.700 PWh ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, δηλ. ποσότητα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώθηκε παγκοσμίως το 2019, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο παρά την τεράστια δυναμική, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας ανήλθε μόλις σε 0,7 PWh, ενώ της αιολικής μόλις σε 1,4 PWh το 2019. 

Η έκθεση αναφέρεται επίσης και στο γεγονός ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 18% ετησίως από το 2010, ενώ της αιολικής κατά μέσο όρο 9% την ίδια περίοδο. 

Επίσης, η ηλιακή ενέργεια αυξάνεται κατά μέσο όρο ετησίως σε ποσοστό 39% στη διάκρεια της τελευταίας 10ετίας, ενώ η αιολική έχει αυξηθεί κατά 17%, με την πρόοδο της τεχνολογίας, όπως τα πιο αποτελεσματικά ηλιακά πάνελ και οι ψηλότερες τουρμπίνες, να έχει συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News