Green Economy Πέμπτη 22/04/2021, 16:17
GREEN ECONOMY

Motor Oil: 4 πυλώνες για την ενεργειακή μετάβαση

Motor Oil: 4 πυλώνες για την ενεργειακή μετάβαση

Τον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου Motor Oil για την ενεργειακή μετάβαση παρουσίασε η διοίκηση στην ετήσια ενημέρωση των αναλυτών. Ο όμιλος, που μετά το δύσκολο 2020 αισιοδοξεί για επιστροφή σε κέρδη φέτος, θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητες διύλισης, προωθώντας πάρλληλα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ εξετάζει και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων. 

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας: Συνεχής συντήρηση του Διυλιστηρίου και ανάπτυξη της δραστηριότητας διύλισης. Πέραν της επένδυσης σε νέα και πιο προηγμένα προϊόντα, έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα στο Διυλιστήριο για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης και αυτονομίας. Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων βιομηχανικών Ομίλων που εγκαθιστά μπαταρίες στις εγκαταστάσεις του για την υποστήριξη των αναγκών του. Παράλληλα, υλοποιεί έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στο Διυλιστήριο, όσο και στις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου, ενώ ακόμη, σχεδιάζει και αξιολογεί έργα που σχετίζονται με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Δεύτερος πυλώνας: Κινητικότητα (mobility) και νέες τεχνολογίες. Σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένα προϊόντα, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και, αργότερα, διανομή υδρογόνου. Επιπλέον, ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και αναπτύσσει τις δραστηριότητές του πέραν της λιανικής καυσίμων. 

Τρίτος πυλώνας: Ηλεκτρικό ρεύμα, Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο διευρύνεται συνεχώς. Στον τομέα του φυσικού αερίου και καθώς συνεχίζεται η εμπορική δραστηριότητα, εξετάζεται η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου.

Τέταρτος πυλώνας: Ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Ο Όμιλος εξετάζει το σχεδιασμό μιας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ παράλληλα, μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου. Στόχος είναι η συμμετοχή σε όλη την αλυσίδα αξίας πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας τις εμπορικές δυνατότητες μέσω των δραστηριοτήτων της NRG. Επίσης, ο Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, δεδομένου ότι μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη. Για τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα, γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να σχεδιάσει και να αναπτύξει υπεύθυνα στρατηγικό πλάνο με στόχο την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News