Green Economy Τρίτη 20/04/2021, 22:15
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διχασμένη η Ε.Ε. στο πλαίσιο κανονισμών για τις «πράσινες» επενδύσεις

Διχασμένη η Ε.Ε. στο πλαίσιο κανονισμών για τις «πράσινες» επενδύσεις

Διχασμένες εμφανίζονται οι χώρες της Ε.Ε. σχετικά με το εάν θα καθυστερήσουν τελικά τους κανονισμούς για τις πράσινες επενδύσεις, με οκτώ κυβερνήσεις να ζητούν από τις Βρυξέλλες να τις πάρουν πίσω, μία μόλις ημέρα πριν από την ανακοίνωσή τους. 

Το πλαίσιο κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδύσεων περιλαμβάνει μία λίστα από οικονομικές δραστηριότητες και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για να χαρακτηρίζονται «πράσινες» οι επενδυτές στην Ε.Ε. από το επόμενο έτος. Απώτερος στόχος να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας για να χρηματοδοτεί δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να ανταποκριθεί στο στόχο της για την κλιματική αλλαγή. 

Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο για τις πράσινες επενδύσεις έχει μετατραπεί σε πεδίο αλληλοσυγκρούσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, οι οποίες διαφωνούν ως προς τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν «πράσινη» μία επένδυση. Σύμφωνα με προσχέδιο των κανονισμών που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters, οι κανόνες αφορούν μία σειρά από κλάδους, μεταξύ των οποίων μεταφορές, βιομηχανία και κατασκευές κτιρίων. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με το εάν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να ταξινομούνται στην κατηγορία των «πράσινων» δραστηριοτήτων, δύο βασικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών. 

Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και πέντε ακόμη χωρών έστειλαν σήμερα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητούν από την Επιτροπή να δημοσιεύσει το πλαίσιο κανονισμών μόνο όταν θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνολογίες στον χώρο της ενέργειας.  

Η επιστολή αυτή υπογράφηκε επίσης από τον πρόεδρο της Κύπρου και τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. 

Από την άλλη πλευρά, επτά χώρες της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας ζητούν από την Κομισιόν να μην υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στους κανονισμούς. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News