Green Economy Τρίτη 16/02/2021, 15:44
ΚΕΠΕ

Ήρθε η ώρα των «πράσινων» προϋπολογισμών;

Ήρθε η ώρα των «πράσινων» προϋπολογισμών;

Η Κλιματική Αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να καθίσταται γεγονός, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική, να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα γίνεται διαρκώς λόγος για την ανάγκη ενός «πράσινου» προϋπολογισμού. Δηλαδή ενός προϋπολογισμού, ο οποίος θα ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ανάσχεση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Για πρώτη φορά, μία τέτοια πρόβλεψη εμπεριέχεται, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, όπου πραγματοποιείται ειδική μνεία στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δημοσιονομικών πολιτικών.

Άλλωστε, από τον Φεβρουάριο του 2020, η Ελλάδα συνιστά μέλος της Συνεργασίας του Παρισιού για την Περιβαλλοντική Διάσταση στον Προϋπολογισμό (Paris Collaborative on Green Budgeting), η οποία αποτελεί ένα δίκτυο συνεργασίας κρατών, με στόχο την εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών που στοχεύουν στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως εκ τούτου, καλείται να αποκρυσταλλώσει:

α) τα προγράμματα, με τα οποία αναπτύσσονται δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

β) το ύψος της προσυπολογιζόμενης χρηματοδότησης

γ) τις φορολογικές πολιτικές που εστιάζουν σε θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

δ) τη στοχοθεσία και τους δείκτες για τις περιβαλλοντικές δράσεις που επίκειται να χρηματοδοτήσου

Ποιες είναι οι «πράσινες» δημοσιονομικές πολιτικές

Ως παραδείγματα προώθησης των «πράσινων» δημοσιονομικών πολιτικών, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, μπορούν να λογιστούν:

  • οι πολιτικές προστασίας του δασικού πλούτου
  • η διαχείριση της ενέργειας και των ορυκτών πρώτων υλών
  • η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα, έχει ήδη καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απορρόφηση των σχετικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όπως επίσης κι από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία που εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο δράσης «Next Generation EU».

Μεταξύ των οριζόντιων πολιτικών του μακροπρόθεσμου ελληνικού σχεδίου, συγκαταλέγεται και η περιβαλλοντική πολιτική, ενώ έχει καταστεί σαφής και η εστίαση στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News