Green Economy Πέμπτη 30/05/2024, 12:22
ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Δεν γίνονται εμπρησμοί για να μπουν ανεμογεννήτριες – Τα στοιχεία

ΕΛΕΤΑΕΝ: Δεν γίνονται εμπρησμοί για να μπουν ανεμογεννήτριες – Τα στοιχεία

Τη συσχέτιση μεταξύ ανεμογεννητριών και δασικών πυρκαγιών διαψεύδει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), παρουσιάζοντας ποσοτικά και χωρικά στοιχεία σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την Ένωση, παρατηρείται μια κλιμακούμενη διασπορά του ισχυρισμού ότι οι ανεμογεννήτριες ευθύνονται για τις πυρκαγιές που ξεσπούν στις δασικές εκτάσεις της χώρας. Με αφορμή αυτό τον ισχυρισμό, η ΕΛΕΤΑΕΝ δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να καεί μια δασική έκταση για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αφού ούτως ή άλλως μια τέτοια δραστηριότητα είναι επιτρεπτή από την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά καθιστά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην έκταση πιο δύσκολη και πιο ακριβή (π.χ. εξαιτίας πρόσθετων απαιτήσεων μελετών, μέτρων προστασίας, επιπλέον πιθανά τεχνικών έργων κλπ), σημειώνει.

Πλην των παραπάνω, η Ένωση παρουσιάζει και ποσοτικά ευρήματα, τα οποία στηρίζουν το επιχείρημά της. Από την ανάλυση προκύπτει το εξής συμπέρασμα: το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσων αυτών. Επίσης, το ποσοστό κατάληψης μειώνεται περαιτέρω, στο 0,02% αν ληφθούν υπόψη μόνο τα αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν μετά από πυρκαγιά.

Από τη μελέτη των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι σε μια τυχαία περιοχή μπορεί να φθάσει πυρκαγιά είτε πριν είτε μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Και εξ αυτού του λόγου, τονίζει η Ένωση, δεν προκύπτει καμία συσχέτιση.

Ταυτόχρονα με τη μελέτη, η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιοποίησε κατάλογο απαντήσεων σε ερωτήσεις που κυκλοφορούν συχνά στο Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών τονίζει:

  • Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους, εντός δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος να καταστραφεί η δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται.
  •  Αντίθετα, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά δυσκολεύει, αδειοδοτικά και κατασκευαστικά, την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων και δεν προσφέρει πλεονέκτημα (οικονομικό, τεχνικό ή άλλο) κατά την κατασκευή ή τη λειτουργία.
  • Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, υπάρχουν παραδείγματα όπου η οδοποιία των αιολικών πάρκων χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση παρακείμενων πυρκαγιών.
  • Τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται και εκτελούν αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που καταλαμβάνουν ή ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα σε περιοχές που υποδεικνύουν οι δασικές αρχές. Οι αναδασώσεις αυτές είναι επιπρόσθετες των αποκαταστάσεων των εδαφών στις θέσεις εγκατάστασής τους.
  • Η οδοποιία των αιολικών πάρκων σχεδιάζεται κατά τις υποδείξεις των δασικών υπηρεσιών και εγκρίνεται από αυτές, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχεδιασμό της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας και στη διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν:

  • αναλυτικά δημόσια γεωχωρικά δεδομένα των εκτάσεων που επλήγησαν από πυρκαγιά,  από 1.1.2008 έως 31.8.2023, μαζί με την πληροφορία για το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς (πρόγραμμα Copernicus).
  • οι αναδασωτέες εκτάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας, έτσι όπως περιέχονται στους ενημερωμένους κυρωμένους δασικούς χάρτες που καλύπτουν όλη την επικράτεια και τέλος 
  • τα στοιχεία για τις ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2023 στην Ελλάδα. Ελέγχθηκαν επίσης 65 επιπλέον ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν το Β’ εξάμηνο του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News