Green Economy Τετάρτη 15/05/2024, 11:25
GREEN ECONOMY

Ρεκόρ στην τιμή του χαλκού – Πού οφείλεται το ράλι

Ρεκόρ στην τιμή του χαλκού – Πού οφείλεται το ράλι

Ιστορικό υψηλό άγγιξαν τα προθεσμιακά χαλκού σήμερα το πρωί, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο παραμένει ισχυρή χάρη στις επενδύσεις σε data centers και στην συνεχιζόμενη ηλέκτριση της διεθνούς οικονομίας.

Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού στο ανταλλακτήριο της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκε στα 5,02 δολάρια, έχοντας κάνει ράλι τουλάχιστον 25% από την αρχή του έτους.

Η ζήτηση για τον χαλκό συνδέεται πλέον με την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς το μέταλλο αποτελεί «κλειδί» για τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Εξάλλου είναι αναγκαίο για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για τα ηλεκτρικά δίκτυα και τις τουρμπίνες των ανεμογεννητριών. Συγκεκριμένα η ζήτηση του χαλκού για ηλεκτρικά οχήματα και τον κλάδο των μεταφορών αναμένεται να ενισχυθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με την Bank of America.

Επίσης, είναι αναγκαίο υλικό για τα καλώδιο που χρησιμοποιούνται σε data centers, των οποίων η ανάπτυξη έχει εκτινάξει τη ζήτηση για το μέταλλο. Πρόκειται εν μέρει για αποτέλεσμα της «έκρηξης» των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, που δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για κατασκευή data centers. Σύμφωνα μάλιστα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση ρεύματος από data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστει σε τουλάχιστον 1.000 τεραβατώρες το 2026 από 460 τεραβατώρες το 2022.

Σημειώνεται πάντως ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της παραγωγής χαλκού φέτος αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω πρόσφατα λόγω καθυστερήσεων στις σχετικές διαδικασίες και εξαιτίας νέων χαμηλότερων στόχων από μεγάλους παραγωγούς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαλκός, το μέταλλο της ενεργειακής μετάβασης

«Βροχή» επενδύσεων για νέα data centers

Σπάνιοι θησαυροί στο ελληνικό υπέδαφος κινούν επενδυτικό ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News