Green Economy Πέμπτη 29/02/2024, 12:33
GREEN ECONOMY

Ε. Μυτιληναίος: Απαιτείται πραγματιστική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση

Ε. Μυτιληναίος: Απαιτείται πραγματιστική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση επιτείνει την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου και ο επερχόμενος μηχανισμός Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να προστατεύσει τους παραγωγούς της ηπείρου από τον διεθνή ανταγωνισμό, καθώς μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, προειδοποίησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της Mytilineos, μιλώντας στην S&P Global Platts.

Αντιμέτωπες με τις υποτονικές αγορές, λόγω της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης ειδικά στη Γερμανία, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις αυξανόμενες πιέσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλουμινίου πασχίζουν να προσαρμοστούν, τόνισε.

Ε. Μυτιληναίος: Απαιτείται πραγματιστική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση-1

Η Mytilineos ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου που κατάλαβαν ότι οι συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους της ενέργειας και των μετάλλων μπορούν να την κάνουν πιο ανθεκτική, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στη βιομηχανία, λόγω των συνεργειών αυτών.

Όμως, συζητώντας για τη δύσκολη κατάσταση για τους παραγωγούς της Ευρώπης, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πηγαίνει καλά και οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν μια πρόκληση για τον κλάδο, με δεδομένο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί περίπου το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής του αλουμινίου.

Παράλληλα, ο CEO της Mytilineos τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης της προσέγγισης του CBAM, λέγοντας: «Από την αρχή τονίσαμε ότι το CBAM δεν είναι ένα κατάλληλο ή αποτελεσματικό εργαλείο διαρροής άνθρακα, είναι ουσιαστικά ένας δασμός στα σύνορα, που δεν κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει το καταστροφικό πλήγμα που προκύπτει από το ETS (EU Emissions Trading System) στο κόστος παραγωγής των ευρωπαϊκών βιομηχανιών».

Ο κ. Μυτιληναίος πρότεινε η Ευρώπη να κοιτάξει την αμερικανική πρωτοβουλία Inflation Reduction Act και να σχηματίσει ένα «κλιματικό κλαμπ» με άλλες χώρες για την απανθρακοποίηση. «Οι χώρες μέσα στο κλιματικό κλαμπ θα αντιμετωπίζουν τα ίδια –ή και καθόλου- κόστη για τον άνθρακα», εξήγησε.

Και παρότι η δική του εταιρεία κινείται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ο κ. Μυτιληναίος ενώνει τη φωνή του με προσωπικότητες της βιομηχανίας που ζητούν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση στην απανθρακοποίηση. «Στην Ευρώπη, η εστίαση ήταν αποκλειστικά στην επιθετική προώθηση της απανθρακοποίησης της ενέργειας, παίρνοντας σαν δεδομένα την αξιοπιστία και την προσιτή τιμή. Κάναμε ένα επώδυνο λάθος», σημείωσε.

Η πανδημία και οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν αποδείξει την ανάγκη διαφοροποίησης στις εξαρτήσεις στις προμήθειες καθώς και ότι οι υδρογονάνθρακες θα είναι αναγκαίοι για να γεφυρωθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.Ε. Μυτιληναίος: Απαιτείται πραγματιστική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση-2

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε μια μεγάλη υπονόμευση της ίδιας της μετάβασης. Εάν ζητήσουμε από τις εταιρείες να επενδύσουν μόνο σε projects με δύσκολα οικονομικά, αργά ή γρήγορα το μονοπάτι αυτό θα αποτύχει», τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μπουζάλη (Mytilineos): Πράσινη μετάβαση αλλά χωρίς να βλάψουμε τη βιομηχανία

Ευάγγ. Μυτιληναίος: Στόχος της Mytilineos να παράγει το 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024

Υπέρογκο το κόστος της πράσινης μετάβασης για τη βιομηχανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News