Green Economy Τετάρτη 28/02/2024, 22:14
GREEN ECONOMY

Θ. Σκυλακάκης: Παρεμβάσεις για ηλεκτρική επάρκεια – Σε χαμηλά επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές ενέργειας

Θ. Σκυλακάκης: Παρεμβάσεις για ηλεκτρική επάρκεια – Σε χαμηλά επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές ενέργειας

«Υπάρχει ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρχουν διακοπές» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, υποστηρίζοντας τις σχετικές διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε πως οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες καθώς «έχουμε αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και λόγω της παλαιότητας των μονάδων που λειτουργούσαν εδώ και δεκαετίες στα νησιά και την Κρήτη». Οι ανάγκες, είπε ο υπουργός, «είναι εξαιρετικά επείγουσες με την έννοια ότι κινδυνεύομε το καλοκαίρι να έχουν και πάλι προβλήματα». 
 
Για τα μη διασυνδεμένα νησιά, είπε ο υπουργός πως «η παρέμβαση θα γίνει από την ΔΕΗ – γιατί τεχνικά και οικονομικά είναι αδύνατον να υπάρχει άλλος πάροχος – όπου θα εκτελέσει τις πρόσθετες αναγκαίες εργασίες που απαιτούνται. Η ΔΕΗ γι’ αυτό θα λάβει δέκα έτη για απόσβεση της επένδυσης, αποφεύγοντας έτσι τις λύσεις ενοικίασης που είναι πολύ ακριβές, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιηθεί και η επιβάρυνση στα ΥΚΩ».

Για την Κρήτη, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, θα γίνει κάτι παρεμφερές δηλαδή «μια επείγουσα παρέμβαση, με την οποία πάλι ‘σπρώχνουμε’ ένα σημαντικό τμήμα της επιβάρυνσης των ΥΚΩ στο 2026 και στο 2027 – που θα έχει γίνει η διασύνδεση – άρα θα υπάρχει μια μεγάλη μείωση. Παράλληλα θέτουμε τον όρο ότι οι μονάδες που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη δεν θα μπορούν να μπουν στους διαγωνισμούς για την χρήση ψυχρής εφεδρείας ως καινούργιες μονάδες, αλλά θα τεθούν αποσβεσμένες μετά την διασύνδεσή του νησιού».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός ανέφερε πως όταν θα υπάρξει η διασύνδεση «προγραμματίζουμε να γίνουν κανονικοί διαγωνισμοί για τις μονάδες εφεδρείας, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχει ο επαρκής χρόνος για να διεξαχθούν».

Ο κ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις αγορητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ότι η παρέμβαση αυτή «είναι αναγκαία τώρα, γιατί έχουμε αύξηση του τουρισμού από όση προβλεπόταν». Αναγνώρισε πως «υπάρχουν τεχνικές καθυστερήσεις για τα υποθαλάσσια καλώδια της διασύνδεσης της Κρήτης». Το κόστος αυτής της προσωρινής παρέμβασης «ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και είναι θεμιτό για να μην υπάρχει κίνδυνος διατάραξης του τουριστικού μας προϊόντος».

Αναφορικά με το έλλειμμα των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) για το 2023, ανέφερε πως αυτό «ανέρχεται στα 290 εκατ. ευρώ και η Eurostat ήδη το έχει περάσει στα ελλείματα του κρατικού Προϋπολογισμού, άρα η όποια δημοσιονομική επιβάρυνση εγγράφηκε στο προηγούμενο έτος και αυτό έκλεισε». Για το 2024 εκτίμησε πως η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «θα είναι μεγαλύτερη από όση είχαμε προβλέψει και οι καταναλωτές θα απολαύσουν δραστικά χαμηλότερες τιμές».

Για την ΔΕΗ, ως επιλογή για τις μονάδες που θα τεθούν στα νησιά, ο υπουργός είπε ότι είναι η μόνη εταιρεία που έχει την δυνατότητα περιβαλλοντικών μελετών και δεν πρόκειται να αποκομίσει κάποιο υπερβολικό κέρδος.

Σχετικά με το ότι 230 στελέχη της ΔΕΗ θα λάβουν μετοχές με προνομιακές τιμές, εξήγησε πως «η ΔΕΗ είναι πλέον μια ιδιωτική εταιρεία – ασχέτως εάν το Δημόσιο έχει ένα σοβαρό μερίδιο του 30% – με βάση όμως την κατάταξη της Eurostat είναι ιδιωτική εταιρεία, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοί της λαμβάνουν 14 μισθούς. Ανάλογη μεταχείριση έχουν και τα στελέχη της διοίκησής της».

Αναφορικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «το υπουργείο θα τηρήσει τη νομοθεσία, και όπου προβλέπονται περιβαλλοντικοί όροι και μελέτες, αυτά θα τηρηθούν». 
 
Σχετικά με την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για την προστασία των παράκτιων περιοχών, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις προς το παρόν, για το πώς θα γίνουν εθνική νομοθεσία.

«Οι τιμές ενέργειας θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα»

«Οι τιμές αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Θα έλεγα σε επίπεδα προ της κρίσης. Αυτό το μήνα, τουλάχιστον τον επόμενο, θα είμαστε σε επίπεδα προ της κρίσης», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ertnews.gr και την εκπομπή «PRIME» απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η εκτίμησή του για την πορεία των τιμών στην ενέργεια είπε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εντείνεται προς όφελος του καταναλωτή, σημείωσε μάλιστα ότι:

«Παρατηρώ ότι έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές πέφτουν γιατί μεταφέρεται η πτώση των τιμών και η ένταση του ανταγωνισμού στα τιμολόγια του καταναλωτή. Θα το δούμε αυτό τον Μάρτιο. Ένα μόνο με παραξενεύει -αλλά και με δικαιώνει με κάποιο τρόπο- είναι ότι έχουν ξεχυθεί οι πάροχοι να κάνουν διαφημίσεις λέγοντας όλοι ότι είναι πάρα πολύ φθηνοί, αλλά κανένας δεν λέει τις τιμές… Αποδεικνύεται ότι το να φτιάξουμε το πράσινο τιμολόγιο που ξέρει ο καταναλωτής ήταν κατά τη γνώμη μου μια πάρα πολύ σωστή κίνηση για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση του καταναλωτή. Η γνώση είναι δύναμη και οδηγεί σε ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές».

Mε δεδομένο ότι έχει τεθεί ψηλά ο πήχης για τις εταιρείες που θα αναλάβουν τους καθαρισμούς των δασών, με τζίρους πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στα τρία χρόνια, ερωτηθείς αν υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες 35.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασών, επισήμανε:

«Δυστυχώς τα δάση μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία και σε κάθε περίπτωση όλα σχεδόν τα δάση της Νοτίου Ελλάδος, που είναι και τα πιο ευάλωτα από τη Θεσσαλία και κάτω σε πιθανότητα πυρκαγιάς, δεν είναι σε διαχείριση εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν είναι σε διαχείριση ούτε τα δάση της Αττικής… Ξεκινάμε πρώτα από διαχειριστικές μελέτες. Αναθέτουμε αυτές τις ημέρες για όλα τα πιλοτικά έργα τις διαχειριστικές στην Αττική ολόκληρη και άλλες περιοχές, Ηλεία, Βοιωτία κλπ. Και ταυτόχρονα φτιάχνουμε αυτό το καινούργιο σύστημα με το οποίο ένα μείγμα δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτών που ασχολούνται με το ξύλο ή τη βιομάζα θα ενωθούν και θα αναλαμβάνουν τη μακροχρόνια διαχείριση για 5, 10, 15 χρόνια.

Θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εργατών. Εγώ υπολογίζω ότι έχουν περίπου κάθε χρόνο μπαίνουν στα δάση 4.000 4.500. Από πλευράς δασικών συνεταιρισμών για διαχείριση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20.000 – 25.000 που να βάζουμε στα δάση μας για να έχουμε αξιόλογη διαχείριση.

Επίσης πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις σε καινούργια μηχανήματα. Όλο αυτό το σύστημα θα δημιουργηθεί μέσα από την ανάθεση σε αυτά τα υβριδικά σχήματα, μαζί και με επιδότηση της απόσυρσης της βιομάζας.

Η επιδότηση δεν αφορά το να αν θέλετε να ενισχυθεί η βιομηχανία του δάσους και να ενισχυθεί πολύ, αλλά να υπάρχουν δάση, να προστατευτούν τα δάση μας από τον ίδιο τους τον εαυτό, που είναι η υπερβάλλουσα βιομάζα που υπάρχει μέσα που είναι αμάζευτη εδώ και δεκαετίες. Στην τριετία δεν είναι μεγάλος τζίρος. Αν υπολογιστεί ότι εδώ ζητάμε από τις εταιρείες να κάνουν σοβαρές επενδύσεις».

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί μια «άγονη γραμμή δασών» είπε: «Γι’ αυτό βάζουμε επιδότηση. Γι’ αυτό η επιδότηση μας δεν αφορά το τεχνικό ξύλο. Το τεχνικό ξύλο έχει αξία. Αυτό που αφορά η επιδότηση είναι περισσότερο την υπόλοιπη βιομάζα, η οποία αν δεν την επιδοτήσει θα κάτσει μέσα στο δάσος και θα το κάψει. Γιατί, όταν θα κόψεις τα κλαδιά για να πάρεις το ξύλο, τα κλαδιά θα ξεραθούν, θα γίνουν προσάναμμα».

Σχετικά με το τι θα γίνει με τους αυθαίρετους οικισμούς που βρίσκονται σε δάση, και για το αν θα έχουν και αυτοί τις ενισχυμένες αντιπυρικές ζώνες, σημείωσε:

«Είναι ανάγκη να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, τις κάνουμε. Οι οικισμοί είναι συστάδες σπιτιών. Η αυθαίρετοι οικισμοί είναι πιο δύσκολοι γιατί είναι συστάδες που δεν έχουν πολλές φορές συγκεκριμένο σύνορο. Ανάλογα με την περίπτωση δουλεύουμε αντιπυρικές ζώνες, αλλά η λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς θα πρέπει να έρθει μέσα από τη δημιουργία νέου δάσους και μια καινούργια αντίληψή μας για το δάσος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Διότι αυτό που έχουμε πολλές δεκάδες χιλιάδες σπίτια, αυθαίρετα μέσα στο δάσος, δεν αντέχεται στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Είτε οι οικισμοί αυτοί θα κάψουν το δάσος γιατί είναι μέσα στο δάσος -και η ανθρώπινη δραστηριότητα αυτή προκαλεί πυρκαγιές που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις- είτε το δάσος θα κάψει τους οικισμούς. Συνεπώς πρέπει να βρούμε τρόπο να γίνει αυτός ο διαχωρισμός και, για μένα, ο μόνος τρόπος είναι η δημιουργία νέου δάσους, πολύ περισσότερο από αυτό που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για αντιπυρικές ζώνες ή για να δούμε τι θα κάνουμε στους οικισμούς».

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερχονται μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο

Ενεργειακή κρίση χωρίς τέλος για την ελληνική βιομηχανία

CESEC: Στο επίκεντρο 4 περιφερειακές συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News