Green Economy Παρασκευή 29/03/2024, 14:27
GREEN ECONOMY

Η πρώτη «πράσινη» εκκλησία – Φωτοβολταϊκά σε ιστορικό παρεκκλήσι της Αγγλίας

Η πρώτη «πράσινη» εκκλησία – Φωτοβολταϊκά σε ιστορικό παρεκκλήσι της Αγγλίας

Το παρεκκλήσι στο King’s College του Κέιμπριτζ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εκκλησιαστικά κτίρια στη Βρετανία με ιστορία μισής χιλιετίας. Εκεί συντελείται φέτος μια καινοτόμα όσο και αμφιλεγόμενη περιβαλλοντική δράση για τους εκκλησιαστικούς κύκλους.  

Κάθε χρόνο από το 1963, εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν μέσω του BBC τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία που τελείται στο ιστορικό παρεκκλήσι υπό το φως των κεριών και με τη συμμετοχή της χορωδίας του κολεγίου.

Το εναρκτήριο πλάνο στην τηλεοπτική μετάδοση του BBC είναι η εξωτερική άποψη του παρεκκλησίου, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από τις στέγες και τα καμπαναριά του Κέιμπριτζ. Αυτό το πλάνο ήταν το ίδιο για 60 χρόνια, αλλά δεν θα είναι πια, καθώς από πέρυσι το κολέγιο άρχισε να εγκαθιστά 438 ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του.

Στους φετινούς εορτασμούς για το Πάσχα, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι πιστοί θα δουν την ολοκλήρωση του φιλόδοξου έργου.

Η Gillian Tett, προϊσταμένη του King’s College, εκφράζει την ελπίδα της το έργο αυτό να ωθήσει και άλλες εκκλησίες «να φανταστούν αυτό που ήταν αδιανόητο» και να εγκαταστήσουν και αυτές με τη σειρά τους ηλιακούς συλλέκτες. Παραδοσιακά, οι χριστιανικές εκκλησίες στη Βρετανία έχουν ανατολικό προσανατολισμό – κάτι που σημαίνει ότι η μία πλευρά της στέγης έχει ιδανική κλίση για ηλιακή ενέργεια. Το παρεκκλήσι του King’s College έχει υποστεί πολλές αλλαγές στην ιστορία του και αυτή είναι μόνο μία ακόμη, δηλώνει η Tett. «Όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ ίδρυσε το παρεκκλήσι, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχε γύρω του όλες αυτές τις εξαιρετικές στέγες και τις γοτθικές οροφές. Ήταν κάτι αδιανόητο και εμείς προσπαθούμε να επιχειρήσουμε και πάλι κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Η Εκκλησία της Αγγλίας, με τους 16.000 χώρους λατρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει θέσει ως στόχο της μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030. Οι λεπτομέρειες, όπως LED, χρονοδιακόπτες- είναι μια καλή αρχή, δηλώνει ο Graham Usher, επίσκοπος του Νόργουιτς και επικεφαλής επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας για το περιβάλλον. «Υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν», λέει και προσθέτει: «Και όταν γίνονται, κάνουν στην πραγματικότητα μια αρκετά σημαντική διαφορά».   

Το γραφείο του έχει εκδώσει πρακτικές οδηγίες για τις εκκλησίες. Επί παραδείγματι προτείνονται φωτοβολταϊκά και οι αντλίες θερμότητας αλλά μόνο για πολυσύχναστες εκκλησίες. Τα πρώτα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ηλεκτρικές ή υπέρυθρες θερμάστρες, οι οποίες τοποθετούνται κάτω από τα στασίδια,  ενώ υπάρχουν και άλλες φθηνότερες λύσεις, όπως κουρτίνες ή πάνελ πάνω από ψυχρούς τοίχους. 

Όπως είναι φυσικό, οι αλλαγές στα εκκλησιαστικά κτίρια πυροδοτούν ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με το τι είναι οι εκκλησίες και πώς υποτίθεται ότι πρέπει να μοιάζουν, ιδίως όταν πρόκειται για εμβληματικά κτίρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Πράσινο» πείραμα 23 δισ. ευρώ με αβέβαια αποτελέσματα

Πάπας Φραγκίσκος: Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια

Η Εκκλησία της Αγγλίας επενδύει 3,2 δισ. σε μετοχές – Σε ποιες εταιρείες γυρίζει την πλάτη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News