Green Economy Τρίτη 30/01/2024, 15:07
GREEN ECONOMY

Η Saudi Aramco εγκαταλείπει το σχέδιο επέκτασης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση

Η Saudi Aramco εγκαταλείπει το σχέδιο επέκτασης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση

Η Saudi Aramco εγκατέλειψε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου, μια τεράστια ανατροπή που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την άποψη του βασιλείου για τη μελλοντική ζήτηση.

Η αιφνιδιαστική κίνηση έρχεται αφότου ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι προχωρούσε με ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027, καθώς η ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία συνεχίζει να αυξάνεται. Η Σαουδική Αραβία έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα για 12 εκατομμύρια και παράγει περίπου 9 εκατομμύρια την ημέρα, αφού περιόρισε την παραγωγή στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να αναζωογονήσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να αποτρέψει το πλεόνασμα.

«Είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές εικασίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Biraj Borkhataria. 

Η αλλαγή στο επενδυτικό σχέδιο που διέταξε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε μια περίοδο που η Aramco έχει αυξήσει σημαντικά τις πληρωμές μερισμάτων στο κράτος, τον κύριο ιδιοκτήτη της. Το βασίλειο παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες διαφοροποίησης της οικονομίας σε τομείς όπως ο αθλητισμός και ο τουρισμός.

Ενώ το αργό παραμένει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, η Saudi Aramco επεκτείνεται σε φυσικό αέριο, χημικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να λάβουν ένα μερίδιο από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου, είπε ένα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια.

Η εταιρεία αναμένει επίσης ότι 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, θα μπορεί να εξαχθεί έως το 2030 ως αποτέλεσμα του ευρύτερου εγχώριου σχεδίου του βασιλείου να σταματήσει την καύση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Aramco: Στο στόχαστρο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνδέονται με το κλίμα

Aramco: Κέρδη ρεκόρ ύψους 161 δισ. δολαρίων για το 2022 – Αύξηση 46,5% σε σχέση με το 2021

CEO Aramco: Δεν βλέπει σύντομα κορύφωση στην χρήση πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News