Business & Finance Κυριακή 12/03/2023, 22:50
BUSINESS & FINANCE

Aramco: Κέρδη ρεκόρ ύψους 161 δισ. δολαρίων για το 2022 – Αύξηση 46,5% σε σχέση με το 2021

«Αυτό είναι πιθανώς το υψηλότερο καθαρό εισόδημα που έχει καταγραφεί ποτέ στον εταιρικό κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ενημέρωσης των επενδυτών. 

Aramco: Κέρδη ρεκόρ ύψους 161 δισ. δολαρίων για το 2022 – Αύξηση 46,5% σε σχέση με το 2021

Ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Aramco ανακοίνωσε την Κυριακή καθαρό εισόδημα ρεκόρ ύψους 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 – το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος που έχει επιτευχθεί ποτέ από εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Aramco δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 46,5% σε σχέση με το έτος, από 110 δισ. δολάρια το 2021. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν επίσης σε ρεκόρ 148,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 107,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. 

«Αυτό είναι πιθανώς το υψηλότερο καθαρό εισόδημα που έχει καταγραφεί ποτέ από εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ στη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών την Κυριακή. 

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τριπλάσια από τα κέρδη που ανακοίνωσε η μεγάλη πετρελαϊκή ExxonMobil για το 2022, ενισχυμένα από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι πέρυσι, μαζί με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων και τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους για τα διυλισμένα προϊόντα. 

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στις αρχές του 2022, με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία να περιορίζουν σταθερά την πρόσβαση στις προμήθειες της Μόσχας, ιδίως στο αργό και τα πετρελαιοειδή.

Έκτοτε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 25% σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων να επισκιάζουν την ανοδική προοπτική ζήτησης από την Κίνα. Οι τιμές του μπρεντ και του WTI υποχώρησαν κατά 6% μόνο την περασμένη εβδομάδα. Το μπρεντ διαπραγματευόταν για τελευταία φορά γύρω στα 80 δολάρια ανά βαρέλι. 

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», δήλωσε ο Νάσερ. «Αν λάβετε υπόψη το άνοιγμα της Κίνας, την άνοδο των καυσίμων αεριωθουμένων και την πολύ περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα ότι οι αγορές θα παραμείνουν σταθερά ισορροπημένες».

Η Aramco αύξησε το μέρισμα του τέταρτου τριμήνου κατά 4% σε 19,5 δισ. δολάρια, το οποίο θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 και δήλωσε επίσης ότι θα εκδώσει μετοχές μπόνους στους δικαιούχους μετόχους. 

«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το μέρισμα σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ziad Al-Murshed, οικονομικός διευθυντής της Aramco. «Έχουμε την οικονομική δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα σκαμπανεβάσματα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News