Green Economy Παρασκευή 5/01/2024, 08:45
GREEN ECONOMY

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δεν προχωρά η συμφωνία πώλησης

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δεν προχωρά η συμφωνία πώλησης

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας, τουλάχιστον το αμέσως προσεχές διάστημα, σχετικά με την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, παρότι πριν από μερικούς μήνες μια συμφωνία με τον αυστριαλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier φερόταν ως σχεδόν βέβαια. Μάλιστα, η First Sentier είχε προχωρήσει και σε έναν κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις συστημικές τράπεζες, σχετικά με την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Αυτή θα έπρεπε να έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2023, κάτι που τελικά δεν συνέβη και πλέον, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν συνεχίζονται οι συζητήσεις, πλην όμως αυτές έχουν ατονήσει σημαντικά και δεν φαίνεται να «ζωντανεύουν» και πάλι, εκτός κι αν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Από την άλλη όμως, η πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του κ. Γ. Περιστέρη φαίνεται πως συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αυτή τη φορά με επενδυτικά κεφάλαια αραβικών συμφερόντων. Κάποιες πηγές της αγοράς ανέφεραν το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπου Ντάμπι, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν πρόκειται να συζητήσει για πώληση μειοψηφικού ποσοστού, παρά μόνο για ποσοστό που να ξεπερνάει την καταστατική πλειοψηφία του 33,3%, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ενεργοποιηθεί ο όρος της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης και να αποζημιωθεί το σύνολο των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από μια ενδεχόμενη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, 11,06% ελέγχεται από τον ίδιο τον κ. Περιστέρη και 5,98% από την Atale Enterprises Limited, συμφερόντων του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.

Η συμφωνία με τη First Sentier εμφανιζόταν ως «κλεισμένη» πριν από περίπου 12 μήνες, με πηγές προσκείμενες στην εισηγμένη να αναφέρουν ότι η αξία του ντιλ θα ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας «μαραθώνιος» από τον αυστραλιανό όμιλο, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης, διαδικασία που κατέστη δυσκολότερη με το πέρασμα του χρόνου, λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων. Παράλληλα, κατέστη εμφανές ότι και η πλευρά της διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προτιμούσε να μην προχωρήσει στην πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λόγω των πολύ σημαντικών προοπτικών μελλοντικής ανάπτυξης και κερδοφορίας που συγκεντρώνει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μέτοχοι, θεσμικοί και μη, οι οποίοι θα ήθελαν να προχωρήσει μια συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λόγω των σημαντικών υπεραξιών που θα εξασφάλιζαν. Μάλιστα, πηγές της αγοράς έχουν αποδώσει σε αυτήν την κατηγορία μετόχων τα διάφορα σενάρια που διακινούνται κατά καιρούς περί συγχώνευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα οποία κι έχουν διαψευστεί από τη διοίκηση του ομίλου με κατηγορηματικό τρόπο. Μετά την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας, η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει αυξηθεί σε 1.125 MW, από 905 MW που ήταν στο τέλος του 2022. Η αύξηση αυτή κατά 35% αναμένεται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και στην κερδοφορία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το εννεάμηνο του 2023, τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 40,7 εκατ. ευρώ.

Για το προσεχές διάστημα, ο όμιλος θα εστιάσει το ενδιαφέρον στο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή και στην έναρξη της κατασκευής νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: 

ΤΕΝΕΡΓ: Στα 40,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Γ. Περιστέρης: Να δημιουργήσουμε ένα νέο «Πράσινο ΑΕΠ»

Μπαράζ εξαγορών στην πράσινη ενέργεια – Τα σχέδια των εταιρειών και οι επόμενες κινήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News