GREEN ECONOMY

Στις θέσεις τους οι «μονομάχοι» για τα offshore αιολικά στην Ελλάδα

Στις θέσεις τους οι «μονομάχοι» για τα offshore αιολικά στην Ελλάδα

Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους πανευρωπαϊκά βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. Αντικείμενο αυτής είναι η συνεργασία στον αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα της ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η στρατηγική συνεργασία θα γίνει με τον νορβηγικό όμιλο Equinor, εκ των ηγετών στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων, καθώς η «Ελλάκτωρ» ήταν ο τελευταίος μεγάλος «παίκτης» που δεν είχε προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη συμφωνία.

Η συνεργασία με ξένους ομίλους αποτελεί ούτως ή άλλως μονόδρομο για τις ελληνικές εταιρείες, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά αυτή θα πρέπει να διαθέτουν ως ελάχιστη προϋπόθεση εμπειρία 10 ετών στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 100 MW, όπως επίσης και ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η Equinor έχει θέσει στον πυρήνα της στρατηγικής της τη μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους «καθαρής» ενέργειας παγκοσμίως, με τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών να έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μέσω της λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, η Equinor σχεδιάζει την ανάπτυξη εγκατεστημένων υποδομών ΑΠΕ 12-16 GW έως το 2030. Εξ αυτών, τα 2/3 θα προέρχονται αποκλειστικά από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές όπου έχει αναπτύξει παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο η Equinor είναι η Νορβηγία, η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ενώ έχει επίσης αναπτύξει συνεργασίες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βιετνάμ.

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι, τόσο από τις κατασκευές, όσο και από την ενέργεια. Συγκεκριμένα, ήδη από το 2021, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Ocean Winds, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των ομίλων EDP Renewables (Πορτογαλία) και ENGIE (Γαλλία). Στόχος του σχήματος είναι η ανάπτυξη έργων δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Σήμερα, η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5 GW υπό κατασκευήν και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευήν, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Αντίστοιχα, η Intrakat συνεργάζεται με τη βελγική Parkwind. Η τελευταία επιχειρεί τη διεύρυνση της παρουσίας της εκτός Βελγίου, έχοντας μέχρι σήμερα δεκαετή εμπειρία μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης 771 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη βελγική Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία για την προσθήκη επιπλέον 1,1 GW στο χαρτοφυλάκιό της.

Αντίστοιχα, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει συστήσει κοινό σχήμα με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με τη συμμετοχή του ελληνικού ομίλου να διαμορφώνεται σε 40%. Η Copenhagen Infrastructure Partners είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που επικεντρώνεται στην ενεργειακή υποδομή αιολικών, υπεράκτιων και φωτοβολταϊκών έργων, βιομάζας και ενέργειας από απόβλητα, στη μεταφορά και διανομή ενέργειας και στην κατασκευή έργων εφεδρικής ισχύος και αποθήκευσης ενέργειας. Το CIP διαχειρίζεται επτά funds και διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Παράλληλα, σημαντικές κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει επίσης ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει συμπράξει με την RF Energy, όπως επίσης και η Motor Oil που συνεργάζεται με την Abu Dhabi Future Energy Company.

Η αγορά αυτή θεωρείται το νέο Ελντοράντο του ενεργειακού κλάδου, με αποτέλεσμα να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από τους μεγάλους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα αιολικά πάρκα που έχουν αναπτυχθεί στην ξηρά έχουν πλέον ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι αποδοτικότερες θέσεις να έχουν πλέον δεσμευτεί. Εν ολίγοις, τα σημεία εκείνα της χώρας που έχουν επαρκή ανεμολογικά χαρακτηριστικά για να επιτρέψουν υψηλή απόδοση στην παραγωγή ενέργειας έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Δεδομένου λοιπόν του «κορεσμού», το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά τα υπεράκτια αιολικά, ένας τομέας που συγκεντρώνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency), ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό «πυλώνα» των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, με αξία 1 τρισ. ευρώ έως το 2040. Στην Ευρώπη, η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται ήδη σε 28,3 GW, καθώς λειτουργούν 122 αιολικά πάρκα σε 12 χώρες. Εως το 2030, σε παγκόσμιο επίπεδο, το νούμερο αυτό αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 100 GW. Στην Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Ενέργεια: Πώς θα γίνουν επενδύσεις 200 δισ. ευρώ έως το 2030

Νέος ενεργειακός σχεδιασμός: Επενδύσεις 30 δισ. τον χρόνο – Οι επτά άξονες

Νέος ενεργειακός σχεδιασμός: Επενδύσεις και 80% κάλυψη της ζήτησης από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News