Green Economy Κυριακή 2/07/2023, 11:54
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Επιχειρηματικές συμμαχίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ενέργεια: Επιχειρηματικές συμμαχίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Με διευρυμένες επιχειρηματικές συμμαχίες θα προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις καθ’ οδόν προς την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης των πρώτων πιλοτικών έργων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, Κοπελούζος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ερευνητικών μελετών στη θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης όπου θα αναπτυχθούν ως πιλοτικά δύο έργα που έχουν σχεδιάσει, ισχύος 216 MW και 485 MW αντίστοιχα. Το σχήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να ενισχύεται με τη συμμετοχή και της Μotor Oil αλλά και ξένης εταιρείας του κλάδου που διαθέτει τεχνογνωσία στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Τα έργα των ομίλων Κοπελούζου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προχωρήσουν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς η θαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου και βορείως βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης έχει καθοριστεί με νόμο ότι θα φιλοξενήσει πιλοτικά έργα ισχύος έως 600 MW. Εχει επίσης χαρακτηριστεί ως Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ για την ανάπτυξη πιλοτικών offshore αιολικών, τις λεγόμενες go to area περιοχές κατά την Ε.Ε. που ακολουθούν ειδική ταχεία αδειοδότηση.

Μέσω της συνεργασίας επιδιώκεται ο περιορισμός του ρίσκου των γεωφυσικών και γεωτεχνικών ερευνών και της συλλογής ανεμολογικών δεδομένων, τα κόστη των οποίων βαρύνουν αποκλειστικά τους επενδυτές.

Τα στοιχεία που θα συλλέξουν κατά τη διάρκεια των ερευνών, θα αξιολογηθούν για να προσδιοριστεί το ύψος της εγγυημένης τιμής που θα λάβουν τα έργα για 20 χρόνια λειτουργίας, έπειτα από έγκριση της Κομισιόν. Με λειτουργική ενίσχυση σε ορίζοντα 20ετίας θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα υπεράκτια αιολικά, ωστόσο το ύψος τους θα καθοριστεί μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Το κόστος εγκατάστασης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου είναι σήμερα γύρω στα 25 εκατ. ευρώ/mw και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς όσο διπλασιάζεται η εγκατεστημένη ισχύς παγκοσμίως το κόστος πέφτει κατά 20% περίπου.

Οι Ελληνες επενδυτές προβλέπουν ότι μέχρι να ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων πάρκων στην Ελλάδα το κόστος θα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς τα έργα υπεράκτιων αιολικών αναπτύσσονται διεθνώς με υψηλούς ρυθμούς. Εκτίμηση εξάλλου της αγοράς είναι ότι μέχρι το 2030 θα έχει τεθεί σε λειτουργία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που θα οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα 2.000 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τα γεωπολιτικά κριτήρια

Το σχέδιο έχει «κολλήσει», σύμφωνα με πληροφορίες, στις υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), λόγω και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Ο έλεγχος από το ΓΕΕΘΑ αφορά ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με τις δυνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών στα ραντάρ και τα οπλικά συστήματα του στρατού, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αυστηρός και εξονυχιστικός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή των δυνητικών περιοχών εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών έλαβε υπόψη της και γεωπολιτικά κριτήρια αφήνοντας εκτός θαλάσσιες ζώνες που εκτείνονταν πέραν των 6 μιλίων στις περιοχές του Αιγαίου.

Οι περιοχές που φέρεται να προκρίνονται είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα η θαλάσσια έκταση από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, στις βόρειες ακτές του ανατολικού άκρου του νησιού και ανατολικά της Ιεράπετρας, το Ανατολικό Αιγαίο, στον άξονα Λέσβου – Χίου – Σάμου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου και τα ανατολικά της Εύβοιας. Εκτός φαίνεται να έχουν μείνει οι Κυκλάδες αν και αρχικά είχαν συμπεριληφθεί, λόγω τουριστικής ανάπτυξης, και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αη Στράτη, λόγω στρατού.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες είναι υψηλό και η αγορά αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου.

«Η άμεση δημοσιοποίηση του εθνικού προγράμματος θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα», τονίζουν εκπρόσωποι της αιολικής βιομηχανίας και επισημαίνουν ότι το στοίχημα θα κριθεί από τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων υποθαλάσσιων δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης για την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγουν τα θαλάσσια πάρκα.

Διαβάστε επίσης: 

Ανεβαίνει ο πήχυς για τα αιολικά – Κατεβαίνει για τα φωτοβολταϊκά

Πού θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα υπεράκτια αιολικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News