Green Economy Κυριακή 22/01/2023, 12:00
GREEN ECONOMY

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα υπεράκτια αιολικά

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα υπεράκτια αιολικά

Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των αναβαθμισμένων στόχων για συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 80% θα παίξουν τα υπεράκτια αιολικά.

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040, με τη στρατηγική της Ε.Ε. να θέτει στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 12 GW σήμερα στα 60 GW το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μέσω του νέου Eθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέτει στόχο 2,5 GW θαλάσσιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Μεγάλοι και ξένοι όμιλοι έχουν ενώσει ήδη τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν χώρο στα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών, αναμένοντας την έναρξη του πρώτου διαγωνισμού παραχώρησης, που τοποθετείται από τις αρμόδιες αρχές μέσα στο 2027. Αυτό σημαίνει ότι στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, τα πρώτα έργα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2028. Η «αυλαία» της νέας αγοράς, που σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 6,4 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας, θα ανοίξει με ένα πιλοτικό έργο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Προβάδισμα δίνει ο σχεδιασμός στον όμιλο Κοπελούζου ο οποίος είχε διασφαλίσει άδεια παραγωγής υπεράκτιου πάρκου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ισχύος 216 MW το 2012, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα ανοίγματος της αγοράς. Αδεια από τη ΡΑΕ είχε διασφαλίσει το ίδιο διάστημα για αιολικό πάρκο στα βορειοανατολικά της Λήμνου ισχύος 498,15 MW η RF Εnergy, συμφερόντων Φειδάκη – Ρέστη. Την περασμένη άνοιξη, ο όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε τη συγχώνευση των δύο αδειών και τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος κάτω από την εταιρεία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» με στόχο την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 850 MW. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), που έχει εκ του νόμου αναλάβει την προετοιμασία και τη διενέργεια των διαγωνισμών, έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητες και την περιοχή της Κρήτης και δύο ακόμη περιοχές που δεν έχουν ανακοινωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να είναι στα βόρεια της Ανδρου και βορειοανατολικά της Λήμνου.

Το χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ προβλέπει την ολοκλήρωση μέσα στον Μάιο του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται η υποβολή των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό των οργανωμένων θαλάσσιων αιολικών πάρκων και το πρώτο τρίμηνο του 2024 η έκδοση του προβλεπόμενου από τον νόμο προεδρικού διατάγματος. Θα ακολουθήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η υποβολή των αιτήσεων από τους υποψήφιους επενδυτές για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων και την έκδοση αδειών ερευνών. Από το τρίτο τρίμηνο του 2024 έως το τρίτο τρίμηνο του 2026 θα διεξαχθούν οι έρευνες των επενδυτών στις θαλάσσιες παραχωρήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο του 2027 θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός της ΡΑΕ για την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας. Το πρώτο τρίμηνο του 2028 θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, θα εκδοθούν οι άδειες και θα υπογραφούν οι συμβάσεις σύνδεσης για να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων μέσα στο τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

Οι συμμαχίες

Οι επενδυτές πάντως βρίσκονται εν δράσει και η κινητικότητα για συμμαχίες μεταξύ ξένων οι οποίοι κατέχουν τεχνογνωσία – που το θεσμικό πλαίσιο θέτει ως προϋπόθεση– και εγχώριων ομίλων συνεχίζεται. Συμφωνία κυοφορείται μεταξύ της Ελλάκτωρ και μεγάλης εταιρείας από τη Βόρεια Ευρώπη, με τις πληροφορίες να «δείχνουν» τη νορβηγική Equinor. Η εταιρεία, που αποτελεί μετεξέλιξη του πετρελαϊκού κολοσσού Statoil είχε υποβάλει στο ΥΠΕΝ πρόταση από το 2019 για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου. Μέχρι τώρα συμφωνίες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind. Εταίρο αναζητεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ξένες εταιρείες και τις πληροφορίες να τη φέρουν πιο κοντά στη γαλλική Total Eren.

Διαβάστε επίσης: 

Στις θέσεις τους οι «μονομάχοι» για τα offshore αιολικά στην Ελλάδα

Ενέργεια: Πώς θα γίνουν επενδύσεις 200 δισ. ευρώ έως το 2030

Νέος ενεργειακός σχεδιασμός: Επενδύσεις 30 δισ. τον χρόνο – Οι επτά άξονες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News