Green Economy Πέμπτη 1/06/2023, 21:37
GREEN ECONOMY

Οι προκλήσεις των εταιρειών ενέργειας στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG

Οι προκλήσεις των εταιρειών ενέργειας στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG

Για το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητάς που αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον έντονων οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων και την υιοθέτηση από τις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και των καυσίμων των κριτηρίων ESG τοποθετήθηκαν η Επικεφαλής ESG, Βιωσιμότητας και Κλιματικής Αλλαγής του ομίλου Motor Oil κ. Ελένη Αθουσάκη και ο Διευθυντής ΥΑΠ & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου HELLENiQ ENERGY κ. Αντώνης Μουντούρης

Ειδικότερα στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Περιβάλλον» που διοργανώνει η Enigma Media Group στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σήμερα Τρίτη 1 Ιουνίου 2023 η κ. Αθουσάκη σημείωσε ότι ανάμεσα στις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι εταιρείες του κλάδου είναι η δυσκολία μέτρησης των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης από τις εταιρείες, ενώ ως αυριανές προκλήσεις έθεσε την μετάβαση στο μέλλον των καυσίμων με την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και των καυσίμων υδρογόνου. Αναφερόμενη στους «πράσινους» στόχους που έχει θέσει ο όμιλος Motor Oil υπογράμμισε την στόχευση για μείωση των εκπομπών στο 30% έως το 2030 και στο μηδέν έως το 2050 καθώς και στην μείωση των έμμεσων εκπομπών στο 25% έως το τέλος της δεκαετίας. «Θέτουμε φιλόδοξους στόχους και τώρα προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Πρέπει να κοιτάς στο μέλλον για να φτιάχνεις τη στρατηγική σου» υπογράμμισε. Αναφερόμενη στο θεσμικό πλαίσιο είπε πως τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει λάβει υπόψη στην δημιουργία των στόχων το πρακτικό κομμάτι της μετάβασης σε αυτούς, γεγονός που αποτελεί, όπως είπε, την μεγαλύτερη ανησυχία των εταιρειών σήμερα.

«Εξελισσόμαστε μαζί με την ενέργεια» σημείωσε ο κ. Μουντούρης αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση του ομίλου HELLENiQ ENERGY και στην υιοθέτηση των κανόνων ESG που αποτελεί μία δράση ήδη 17 ετών. «Βρισκόμαστε εν μέσω μίας μετάβασης. Στην κλιματική αλλαγή, η ΕΕ έβαζε και βάζει στόχους μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου που έχει συγκεκριμένο κόστος για τις εταιρείες ενώ είχε αφήσει σε δεύτερο ρόλο την ενίσχυση των νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε και υπογράμμισε πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην υιοθέτηση των δεικτών ESG. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως μεγάλη πρόκληση για όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια  έγκειται στην υλοποίηση των τεχνολογιών που θα ηγηθούν της πράσινης μετάβασης με τον τομέα των νέων καυσίμων να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.

«Ακούμε αλλά δεν βλέπουμε τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την πράσινη μετάβαση» υπογράμμισε ο κ. Σπυρίδων Πασχάλης, CEO ATTICA GROUP στην παρέμβασή του στο πλαίσιο του συνεδρίου. Όπως είπε, «βρισκόμαστε στην άκρη της Ευρώπης, μετά από μία μεγάλη κρίση και με κενό επενδύσεων. Θέλουμε να είμαστε στους πρωτοπόρους της ενεργειακής μετάβασης αλλά πρέπει να υπάρχει βοήθεια για να γίνει το βήμα και να δοθεί το παράδειγμα. Χρειάζονται κεφάλαια και χρειάζεται βοήθεια». Σημείωσε πως ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος όμιλος επιβατηγού ναυτιλίας με 35 πλοία και 4 brands που κατατάσσεται στις 3 μεγαλύτερες εταιρείες στην Μεσόγειο και στις 10 πανευρωπαϊκά στον κλάδο του. Ενδεικτικά, το 2019 μετέφερε 7 εκατ. επιβάτες, πάνω από 1 εκατ. επιβατηγά αυτοκίνητα και πάνω από μισό εκατ. ‘Όπως ανέφερε, ο όμιλος έχει εκδώσει έως σήμερα 16 απολογισμούς υπευθυνότητας και αποτελεί μία από τις 35 εταιρείες στη λίστα Most sustainable companies. «Το ESG είναι μέρος της καθημερινότητάς μας όπως και η διάδοση της φιλοσοφίας ESG σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας των εργαζομένων μας» κατέληξε.

Στον σημαντικό ρόλο που έχει η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG για τη λειτουργία, χρηματοδότηση και δανειοδότηση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Καθηγητής και Μέλος του Δ.Σ. της VIORYL S.A κ. Βασίλης Ντουρτόγλου. Ειδική αναφορά έκανε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο αυτό η χημική βιομηχανία απέναντι σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι συχνά περίπλοκο και αυστηρό και που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στο ρόλο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο αυτό περιβάλλον τονίζοντας πως είναι λίγοι οι δήμοι που μπορούν να ανταποκριθούν και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ανέφερε πως κινούνται στη βάση της θεωρίας του δήμου Βανκούβερ  που θέτει στο επίκεντρο το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία ως τους τρεις συντελεστές της αειφορίας. Εκτενή αναφορά έκανε στις δράσεις για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Το συνέδριο διοργανώνει η Enigma Media Group στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σήμερα Τρίτη 1 Ιουνίου 2023. Τον συντονισμό και την παρουσίαση του συνεδρίου κάνει η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νικόλτσιου, ενώ στη συγκεκριμένη συζήτηση συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος κ. Αθηνά Κορλίρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News