Green Economy Τρίτη 12/12/2023, 21:12
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Σε χαμηλά 5 μηνών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για υπερπροσφορά

Το πετρέλαιο βρίσκεται στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 2018 και έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από το φετινό μέγιστο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πετρέλαιο: Σε χαμηλά 5 μηνών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για υπερπροσφορά

Το πετρέλαιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς συσσωρεύονται οι ενδείξεις για ισχυρές προμήθειες. Το West Texas Intermediate υποχώρησε έως και 4,3% κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Το αργό έχει διολισθήσει για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, με ακόμη και τις νέες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να αποτυγχάνουν να σταματήσουν την ολίσθηση. 

Οι τιμές συνέχισαν να πλήττονται από νέες ενδείξεις ότι οι προμήθειες παραμένουν επαρκείς. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θαλάσσιων εξαγωγών αργού της Ρωσίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου και μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αύξησε την εκτίμησή της για την παραγωγή πετρελαίου της χώρας φέτος κατά 30.000 βαρέλια ημερησίως από την πρόβλεψή της τον περασμένο μήνα. 

Οι διαφορές μεταξύ των μηνιαίων συμβολαίων εξακολουθούν να υποδηλώνουν υπερπροσφορά, με την καμπύλη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent να κλείνει αυτή την εβδομάδα στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Ιούνιο.  

«Τα προθεσμιακά συμβόλαια προσπαθούν να παγιώσουν ένα κατώτατο όριο από το selloff της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος για τις συναλλαγές στην BOK Financial Securities. «Η δομή contango των προθεσμιακών συμβολαίων του τελευταίου μήνα που κερδίζουν έναντι του πρώτου μήνα δίνει τον τόνο ότι οι τρέχουσες προμήθειες φαίνονται άφθονες».

Πετρέλαιο: Σε χαμηλά 5 μηνών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για υπερπροσφορά-1

 

Το πετρέλαιο βρίσκεται στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 2018 και έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από το φετινό μέγιστο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της αύξησης της κινεζικής κατανάλωσης και οι παρατεταμένοι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο.  

Αυτή την εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν τις τελευταίες μηνιαίες εκτιμήσεις τους για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης την τελική απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το επιτόκιο της χρονιάς.

Το WTI Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 4,1% στα 68,41 δολάρια το βαρέλι στις 13:08 στη Νέα Υόρκη (20:08 ώρα Ελλάδας) και το Brent Φεβρουαρίου σημείωσε βουτιά 3,9% στα 73,07 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News