Green Economy Τρίτη 25/07/2023, 07:23
GREEN ECONOMY

ΔΕΗ: Αγόρασε αιολικό πάρκο στη Ρουμανία – Προχωρά η επέκταση στα Βαλκάνια

ΔΕΗ: Αγόρασε αιολικό πάρκο στη Ρουμανία – Προχωρά η επέκταση στα Βαλκάνια

Σε περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά της Ρουμανίας προχώρησε η ΔΕΗ με μια νέα εξαγορά 84 MW, έπειτα από αυτή των 550 MW της Εnel Romania και των 210 MW της Μytilineos. Μαζί με τα εγκατεστημένα 650 MW AΠΕ στην Ελλάδα, η ΔΕΗ ανεβάζει το συνολικό της πράσινο εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο στα Βαλκάνια στο 1,5 GW.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η 100% θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε χθες συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 MW. Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200 GWh ετησίως, καθώς βρίσκεται στις περιοχές Ντορομπάντου και Τόπολογκ στην ανατολική Ρουμανία, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες. Η Kommunalkredit Austria AG ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

«Με τη συγκεκριμένη εξαγορά ισχυροποιούμε το αποτύπωμά μας στη Βαλκανική χερσόνησο και πραγματοποιούμε ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξής μας, με απώτερο στόχο να γίνουμε η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

»Μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και προχωράμε δυναμικά προς την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανακοινώνοντας τη νέα συμφωνία.

Η επέκταση στα Βαλκάνια μέσω της δημιουργίας ενός claster αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη ΔΕΗ, αφού η εταιρεία εισάγει ρεύμα από την περιοχή και πλέον θα παράγει. Η εταιρεία αναζητάει ευκαιρίες και στη Βουλγαρία και στα Δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο AΠΕ της εταιρείας ανέρχεται μαζί με αυτό της Enel στα 15 GW, με διασφαλισμένες τεχνικά και αδειοδοτικά συνθήκες ωρίμανσης για έργα άνω των 4 GW. Με βάση το ισχύον πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών και συνεργασιών με εταιρείες εγνωσμένου κύρους, που αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα άνω των 5 GW εντός της επόμενης πενταετίας.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών η ΔΕΗ έχει έρθει σε συμμαχία με τη RWE και έχει θέσει σε φάση υλοποίησης τα πρώτα πέντε έργα από το συνολικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 2 GW της κοινής εταιρείας «Μέτων Ενεργειακή». Τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 210 MW, προβλέπεται να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. H «Mέτων Ενεργειακή», μάλιστα, έχει υπογράψει συμφωνία δεκαετούς διάρκειας με την ιταλική Sofidel για την προμήθεια 21 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως του εργοστασίου της στην Κατερίνη, από την παραγωγή των πέντε πρώτων αυτών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία. Τα υπεράκτια αιολικά βρίσκονται στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είναι σε συζητήσεις με δύο μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου για συνεργασία ενόψει του ανοίγματος της νέας αγοράς για την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News