Green Economy Δευτέρα 5/06/2023, 21:55
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Σχέδιο βοήθειας στη βαριά βιομηχανία για να γίνει πράσινη ύψους 50 δισ. ευρώ 

Γερμανία: Σχέδιο βοήθειας στη βαριά βιομηχανία για να γίνει πράσινη ύψους 50 δισ. ευρώ 

Η Γερμανία σχεδιάζει να βοηθήσει τους ενεργοβόρους κατασκευαστές να μεταβούν σε κλιματικά ουδέτερες τεχνολογίες με περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Το πρόγραμμα, το οποίο εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διαρκέσει 15 χρόνια και θα είναι ανοιχτό για εταιρείες με τουλάχιστον 10 κιλοτόνους εκπομπές άνθρακα ετησίως. 

Αυτό θα περιλαμβάνει κατασκευαστές στους τομείς του χάλυβα, των χημικών, του τσιμέντου, του χαρτιού και του γυαλιού.

«Στοχοποιούμε τις εταιρείες με τις περισσότερες εκπομπές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Robert Habeck. Από την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση αναμένει μείωση κατά 350 εκατομμύρια τόνους έως το 2045 – το ένα τρίτο του στόχου της βιομηχανίας. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τα δύο τρίτα έως το 2030 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2045. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, για την επίτευξη αυτών των στόχων, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι καίριας σημασίας, αλλά η Γερμανία αγωνίζεται να σημειώσει πρόοδο στους περιβαλλοντικούς στόχους. Το σχέδιο του Habeck να προωθήσει τις αντλίες θερμότητας σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες έχει βυθιστεί σε εσωτερικές διαμάχες. 

Να σημειωθεί ότι μόνο ο τομέας του χάλυβα της Γερμανίας αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των βιομηχανικών εκπομπών άνθρακα. Με το πρόγραμμα, το κράτος θα κάλυπτε τη διαφορά κόστους μεταξύ της παραγωγής συμβατικού και «πράσινου» χάλυβα. Το σχέδιο θα είναι παρόμοιο και σε άλλους κλάδους και οι επιδοτήσεις θα χορηγηθούν βάσει διαγωνισμού. Οι εταιρείες θα υποβάλουν προτάσεις για το ποσό της βοήθειας που απαιτείται, με τις χαμηλότερες προσφορές να λαμβάνουν χρηματοδότηση. 

Λόγω της δομής, το ακριβές μέγεθος του προγράμματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι το ποσό θα είναι «στο μεσαίο διψήφιο εύρος δισεκατομμυρίων». 

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται από τις Κάτω Χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει ακόμη να εγκρίνει την πρωτοβουλία της Γερμανίας. Αν και ο Habeck σημείωσε ότι υπάρχει μια βασική συμφωνία, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ελέγξουν εάν το πρόγραμμα στοχεύει σε λειτουργικές δαπάνες και να διασφαλίσουν ότι δεν οδηγεί σε υπερχρηματοδότηση όταν συνδυάζεται με άλλα προγράμματα. 

Το υπουργείο Οικονομικών είχε αντιδράσει σε παλαιότερες επικρίσεις για την πρόταση, καθιστώντας την πιο προσιτή σε μεσαίες εταιρείες, είπε ο Habeck. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γ. Τσούνης: Ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη

Οι προκλήσεις των εταιρειών ενέργειας στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG

Mytilineos: Μπαίνει στην αγορά του Καναδά – Εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου 1,4 GW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News