Green Economy Σάββατο 6/05/2023, 17:21
GREEN ECONOMY

Scholz: «Κλειδί» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία η αύξηση των ΑΠΕ

Scholz: «Κλειδί» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία η αύξηση των ΑΠΕ

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και όχι οι επιδοτήσεις είναι το κλειδί για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρα βιομηχανία της Γερμανίας, δήλωσε το Σάββατο ο καγκελάριος Olaf Scholz, σε μια προφανή αιχμή κατά των προτάσεων του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησής του.

Οι βιομηχανικές εταιρείες στη Γερμανία λένε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες, γεγονός που θέτει τη βαριά βιομηχανία σε διαρθρωτικό μειονέκτημα έναντι άλλων κέντρων παραγωγής, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, του οποίου ηγείται ο Robert Habeck των Πρασίνων, έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για επιδοτούμενη τιμή 6 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh) έως το 2030.

Όμως το υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης συνασπισμού του Scholz αντιτάχθηκε γρήγορα στο σχέδιο επιδότησης την Παρασκευή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός γι’ αυτό.

«Υπάρχουν ήδη σήμερα περιοχές όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο φθηνή όσο θέλουμε να είναι, ώστε οι βιομηχανικές δραστηριότητες να μπορούν να επικρατήσουν έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού χωρίς επιδοτήσεις», δήλωσε ο Scholz, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον καλύτερο τρόπο για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να επεκταθεί αυτό σε ολόκληρη τη Γερμανία, ο Scholz δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι περνάει από τις αρμοδιότητές του για την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο Scholz μιλούσε σε δημοσιογράφους σε ένα γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κένυα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αφρική.

«Ξέρουμε ήδη ότι θα έχουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος από ό,τι σήμερα, μόλις επιτύχουμε τον στόχο μας να κυριαρχήσουν οι ανανεώσιμες πηγές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομίας του Habeck δήλωσε ότι η προτεινόμενη επιδότηση θα ισχύσει έως το 2030 και θα κοστίσει μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Ο Scholz είχε εκφράσει προηγουμένως σκεπτικισμό για την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι οι μακροπρόθεσμες επιδοτήσεις δεν είναι επωφελείς για την οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News