Green Economy Τετάρτη 11/05/2022, 08:24
GREEN ECONOMY

Cenergy: Νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών 

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 1,5-2 ετών

Cenergy: Νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ για την παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών 

Μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επένδυση στον Αλμυρό του Βόλου, που θα καταστήσει την περιοχή σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς πλωτών αιολικών πάρκων προωθεί η Βιοχάλκο. Πρόκειται για επένδυση ύψους 70 με 100 εκατ. ευρώ της Cenergy Holdings, που θα «παντρέψει» την τεχνογνωσία της «Ελληνικά Καλώδια» και της «Σωληνουργεία Κορίνθου» για να δημιουργήσει την πρώτη βιομηχανοποιημένη παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή και το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου, σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Sovel θα κατασκευαστούν πανύψηλα κτίρια με προδιαγραφές που να μπορούν να στεγάσουν τεράστιους πυλώνες, στους οποίους εσωτερικά θα τοποθετούνται καλώδια παραγωγής της έταιρης θυγατρικής «Ελληνικά Καλώδια».

Οι πυλώνες, οι οποίοι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αντιπροσωπεύουν το 60% του συνολικού κόστους ενός πλωτού αιολικού, θα «κουμπώνουν» στους πλωτήρες που θα κατασκευάζονται επίσης στη νέα μονάδα και το έργο ενοποιημένο θα μεταφέρεται μέσω του λιμανιού του Αλμυρού, το οποίο θα αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της νέας επένδυσης, στον θαλάσσιο χώρο που έχει προβλεφθεί να εγκατασταθεί. Το μοναδικό κομμάτι του πλωτού αιολικού πάρκου που δεν θα παράγεται στον Αλμυρό θα είναι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.

Συνέργειες με άλλες βιομηχανικές μονάδες

Η επένδυση προβλέπει και την αξιοποίηση συνεργειών με μικρές βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένα cluster γύρω από την παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών, κατά τα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου. Στελέχη της Cenergy εξάλλου είχαν συναντήσεις τον Δεκέμβριο του 2021 με εκπροσώπους του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού cluster που έχει συστήσει η Νορβηγία για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, που αριθμεί περισσότερες από 300 εταιρείες – μέλη.

Ηδη στην περιοχή του Βόλου δραστηριοποιείται βιομηχανία που παράγει πυλώνες για χερσαία αιολικά πάρκα για λογαριασμό της Siemens. Μέχρι σήμερα τέτοιου είδους βιομηχανοποιημένη παραγωγή υπάρχει μόνο σε πιλοτικό επίπεδο. Οι πλωτές ανεμογεννήτριες συναρμολογούνται στο σημείο εγκατάστασης όπου μεταφέρονται τα διάφορα τμήματά τους, που παράγονται από διαφορετικές μονάδες.

Στόχος οι αγορές Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας

Προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης, όπως τονίζουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, είναι η ένταξή της στις εμβληματικές επενδύσεις και η χρηματοδότησή της μέσω του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και η ολοκλήρωση του πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 1,5-2 ετών. Η Cenergy, που πρωτοπορεί διεθνώς σε έργα πράσινης μετάβασης, στοχεύει στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των πλωτών αιολικών πάρκων, που εγκαθίστανται σε θάλασσες με μεγάλα βάθη όπως οι ελληνικές, που δεν μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης. Προσβλέπει στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, μαζί με την ελληνική όταν ανοίξει, όπου μπορούν να μεταφερθούν ενοποιημένες οι ανεμογεννήτριες αλλά και στη διεθνή αγορά, την οποία μπορεί λόγω απόστασης να προμηθεύει με επιμέρους τμήματα του έργου.

Η βιομηχανία των υπεράκτιων πάρκων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για κλιματικά ουδέτερη οικονομία, με την Κομισιόν να έχει θέσει τον πήχυ στα 450 GW έως το 2050. Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς αυξάνεται 30% ετησίως την τελευταία δεκαετία. Από τα 33,9 GW σε λειτουργία το 2021 η παραγωγή εκτιμάται ότι σχεδόν θα διπλασιαστεί το 2022, φτάνοντας τα 60 GW, ενώ το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), θα φτάσει τα 1.000 GW.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News