GREEN ECONOMY

Στο ΣτΕ η Landis+Gyr για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών

Στο ΣτΕ η Landis+Gyr για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό των «έξυπνων μετρητών» του ΔΕΔΔΗΕ και αναστολής του διαγωνισμού υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Landis+Gyr.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr AG παρέλειψε να δηλώσει την ελληνική εταιρεία Landis+Gyr A.Ε. στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD).

Η εταιρεία από την μεριά της δηλώνει ότι δεν παρέλειψε να δηλώσει ως υπεργολάβο την ελληνική εταιρεία και ότι ακολούθησε τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ. «Σε κάθε επίσημο έγγραφο τονίσαμε ξεκάθαρα ότι η παραγωγή των μετρητών θα γίνει στην Κόρινθο», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Werner Lieberherr, κάνοντας λόγο για άδικη αντιμετώπιση από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Landis+Gyr AG συμπλήρωσε την Ενότητα Γ (Πληροφορίες σχετικά με την Εξάρτηση από την Δυναμικότητα άλλων Φορέων) για την ελληνική Landis+Gyr A.Ε., καθώς η τελευταία αποτελεί φορέα στην παραγωγική δυναμικότητα του οποίου βασίζεται η Landis+Gyr AG προκειμένου να πληροί τα κριτήρια επιλογής.

Επίσης, ανέφερε ότι η Landis+Gyr A.Ε, είναι ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε βασικά σημεία της αίτησης του διαγωνισμού: Στη Συνοδευτική Επιστολή, την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγικής Δυναμικότητας στην Κόρινθο, τη Δήλωση Δέσμευσης για Εξάρτηση Τεχνικής και Επαγγελματικής Δυναμικότητας, και το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έντυπο Σύμβασης. Σε κάθε έγγραφο και αίτηση η εταιρεία ανέφερε πως η παραγωγή θα γίνει από το εργοστάσιο στην Κόρινθο που έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 έξυπνων μετρητών ετησίως. 

Δεν ζήτησαν ποτέ διευκρινίσεις 

Ακόμη, ο CEO της εταιρείας σημείωσε οτι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις από τη Landis+Gyr όπως θα όφειλε, αλλά αναγνώρισε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις για την προεπιλογή – κάτι που δεν θα συνέβαινε χωρίς τη δήλωση και την εξάρτηση από τη Landis+Gyr A.Ε.

«Η διαδικασία της προεπιλογής ήταν πολύμηνη σε αυτή τη διαδικασία ο ΔΕΔΔΗΕ γύρισε πολλές φορές πίστωση και ζήτησε πολλά πράγματα διευκρινιστικά. Υπήρχε επικοινωνία πολύμηνη στη διαδικασία προεπιλογής. Και με αυτή την έννοια κριθήκαμε επαρκείς στα οικονομικά στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά», διευκρίνισε ο Αριστείδης Παππάς, γενικός διευθυντής της Landis+Gyr AE.

«Όπως γίνεται σαφές στην αίτησή μας, η Κόρινθος είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό εργοστάσιο μεγάλων όγκων παραγωγής της Landis+Gyr στην Ευρώπη, που παράγει για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ασίας – Ειρηνικού. Συνεπώς ήταν αυτονόητο ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών για τον ΔΕΔΔΗΕ θα γινόταν στην Κόρινθο», δήλωσε ακόμη ο Werner Lieberherr.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» σημείωσε ο επικέφαλης της ελβετικής εταιρείας και επανέλαβε πως θεωρεί άδικο τον αποκλεισμό επειδή «δεν συμπληρώσαμε ένα κουτάκι ενώ αναφέραμε παντού το εργοστάσιο της Κορίνθου και δεν μας ζητήθηκαν διευκρινήσεις». Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως το θέμα θα φτάσει και στα ευρωδικαστήρια σε περίπτωση που η εταιρεία δεν δικαιωθεί από το ΣτΕ, καθώς πρόκειται και για διαγωνισμό που πραγματοποιείται με ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Landys+Gyr έχει 51 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στην Κόρινθο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Κόρινθος αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη για τουλάχιστον 80 από τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και παράγει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ετησίως. Τόνισε ακόμη πως η Landys + Gir ΑΕ είναι η μοναδική εταιρεία παραγωγής Έξυπνων Μετρητών στην Ελλάδα και ότι ο όμιλος προτίθεται να ξεκινήσει και γραμμή παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Landis+Gyr: Νέες προσφυγές κατά του αποκλεισμού της στον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News