Green Economy Τρίτη 28/02/2023, 14:02
GREEN ECONOMY

Επιδότηση ρεύματος: Πόσα γλυτώνουν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο – Παραδείγματα

Επιδότηση ρεύματος: Πόσα γλυτώνουν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο – Παραδείγματα

Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

– Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

– Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 €/MWh.

– Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40€/MWh.

Παραδείγματα

– Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 78 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

– Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 136,5 ευρώ, ενώ με την επιδότηση  (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει τελικά 116,5 ευρώ. Εάν μειώσει την κατανάλωσή του κατά 15% θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

– Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWH/μήνα  θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 234 ευρώ, ενώ με την επιδότηση (μέχρι τις 500 KWh) θα πληρώσει τελικά 214 ευρώ. Επιπλέον, εάν μειώσει την κατανάλωσή του κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, θα πληρώσει 186 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον μήνα Μάρτιο δεν θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος οι εμπορικοί καταναλωτές και οι επαγγελματίες.

To σχέδιο για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Δικαιούχοι είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενδεικτικά, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.

Οι βιομηχανίες αυτές δε θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά  40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

Επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες

«Η κυβέρνηση συνεχίζει για 19ο μήνα τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Παραμένει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η πολιτική μας επιλογή είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μείνουν μακριά από τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης, που δοκίμασαν τις αντοχές άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Για αυτό τον χειμώνα διασφαλίσαμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, οικοδομήσαμε νέες ενεργειακές συμμαχίες, δημιουργήσαμε εργαλεία και μηχανισμούς ανάσχεσης της κρίσης όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο υπουργός δήλωσε πως «ενισχύουμε την πολιτική που υλοποιούμε από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές, σε προσιτές τιμές. Επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, πολλαπλασιάζουμε τις υποδομές σε όλη τη χώρα και προωθούμε την ενεργειακή δημοκρατία, με καινοτόμα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών και αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους, ηλιακούς, που ξεκινούν άμεσα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τιμές Ρεύματος: Επιδότηση 40 ευρώ/MWh τον Μάρτιο – Τι σχεδιάζεται για τις βιομηχανίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News