GREEN ECONOMY

«Προς απόσυρση» οι κρατικές επιδοτήσεις όσο οι τιμές φυσικού αερίου μένουν χαμηλές

«Προς απόσυρση» οι κρατικές επιδοτήσεις  όσο οι τιμές φυσικού αερίου μένουν χαμηλές

Όσο οι τιμές του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση τα τιμολόγια ρεύματος των παρόχων διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, φθίνει και η κρατική παρέμβαση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ένα πρώτο δείγμα δόθηκε κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις με τις οποίες «κόπηκαν» οι επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, με πηγές του ΥΠΕΝ να σχολιάζουν πως λόγω των χαμηλών τιμολογίων, αυτή τη χρονική περίοδο υπήρξε ένα «παράθυρο» ώστε να βοηθηθούν  οι βιομηχανίες, που όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν εκτός των κρατικών επιδοτήσεων.

Εξάλλου τα προηγούμενα μηνύματα των Εurogroup και από τις Βρυξέλλες είναι πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένα, και μάλιστα στο τραπέζι έχει μπει και η ύπαρξη ενός διπλού μοντέλου τιμολόγησης για την ηλεκτρική ενέργεια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με βάση αυτό το μοντέλο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή μέχρι κάποιο συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, ενώ η όποια επιπλέον κατανάλωση θα τιμολογείται με τις τιμές αγοράς χωρίς επιδοτήσεις. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μοντέλο σαν αυτό που ισχύει και στην Ελλάδα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς πλέον το ελληνικό μοντέλο έχει βάλει ως κόφτη τις 500 kwh, ενώ πάνω από αυτές η επιδότηση συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.  

Πάντως, το ολλανδικό μοντέλο, που ήταν και αυτό που εξετάσθηκε σε προηγούμενο Eurogroup, αφορά την επιδότηση των λογαριασμών όπως γίνεται και στην Ελλάδα αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Η επιδότηση των λογαριασμών στην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου αφορά μόνο τις 2.900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δηλαδή περίπου 250 kwh τον μήνα. 

Από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας, φαίνεται  πως για την ώρα κάνει εξοικονόμηση δυνάμεων, εφόσον  το επιτρέπουν οι τιμές του φυσικού αερίου και τα τιμολόγια των παρόχων  είναι πολύ χαμηλότερα και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν αυτά του Αυγούστου, όταν και το φυσικό αέριο είχε τραβήξει πορεία προς τα 340€/MWh. Άλλωστε, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και καιροφυλαχτεί. Όπως ανέφερε χθες  ο υπουργός Ενέργειας, αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, δημιουργεί τώρα μία δεξαμενή χρημάτων, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε μελλοντικές κρίσεις και να στηριχθούν νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Μέχρι τώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν καθησυχάσει τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς το μέγεθος των κονδυλίων που χρειάστηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους περιορίζεται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ και προέρχεται μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η κυβέρνηση,  μέσω του προϋπολογισμού, έχει «παρκάρει» 1 δισ. ευρώ για το 2023 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που  προφανώς έχει μείνει ανέγγιχτο έως τώρα.  

Διαβάστε επίσης: 

Επιδότηση ρεύματος: Πόσα γλυτώνουν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο – Παραδείγματα

Τιμές Ρεύματος: Επιδότηση 40 ευρώ/MWh τον Μάρτιο – Τι σχεδιάζεται για τις βιομηχανίες

Φυσικό αέριο: Ο νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News