Green Economy Τετάρτη 1/06/2022, 14:15
GREEN ECONOMY

Τιμές ρεύματος: Πόσο θα κοστίζει η κιλοβατώρα έως τον Ιούνιο του 2023

Τιμές ρεύματος: Πόσο θα κοστίζει η κιλοβατώρα έως τον Ιούνιο του 2023

Τη δυνατότητα να γνωρίζουν πόσο θα τους κοστίζει μια κιλοβατώρα για τουλάχιστον τους επόμενους 13 μήνες θα αποκτήσουν τα νοικοκυριά. Ύστερα από 10 μήνες πλήρους αβεβαιότητας και τη διάρκεια των οποίων το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος αποτελούσε μια πηγή φόβου και αγωνίας, φαίνεται ότι από τώρα και μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2023, οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα αποφευχθούν ότι και αν συμβεί στη διεθνή αγορά των καυσίμων.

Για τον Ιούνιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ανακοινώσει μικρή μείωση των επιδοτήσεων καθώς με τη συμπλήρωση του Μαΐου προέκυψε μείωση της τιμής χονδρικής του ρεύματος περίπου στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκριτικά με τον Μάιο, η μείωση είναι της τάξεως των 15-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα οπότε και το υπουργείο θα επιδιώξει να αξιοποιήσει αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» για να συγκρατήσει το κόστος ενισχύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς να φανούν επιβαρύνσεις.

Οι 300 κιλοβατώρες και για τον Ιούνιο, θα κοστίζουν περίπου 66 ευρώ δηλαδή περίπου 22-23 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στην χρέωση και για την δευτερεύουσα κατοικία και για τα εξοχικά. Έτσι, οι 300 κιλοβατώρες στο εξοχικό, θα κοστίζουν περίπου 91 ευρώ ή περίπου 30 λεπτά η καθεμία.

Αυτά για τον Ιούνιο, διότι από τον Ιούλιο ενεργοποιείται ο μόνιμος μηχανισμός. Με τον μόνιμο μηχανισμό, η τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ αν προστεθεί ο ΦΠΑ και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, η τελική τιμή θα φτάνει περίπου στα 23 λεπτά. Έτσι, για κατανάλωση 300 κιλοβατωρών, η χρέωση θα φτάνει περίπου στα 69 ευρώ ανά μήνα.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η τιμή –η οποία αναμένεται ότι θα είναι και αρκετά χαμηλότερη για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου- θα είναι ενιαία και για τα εξοχικά και για τις κύριες κατοικίες και επίσης δεν θα εξαρτάται από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι από τον Ιούλιο, μεγάλη ελάφρυνση θα έχουν όσοι κάνουν μεγάλες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών και όσοι χρησιμοποιούν ακίνητα που δεν είναι δηλωμένα ως κύριες κατοικίες.

Σε πρακτικούς όρους, οι καταναλωτές αυτών των δύο κατηγοριών να περιμένουν ότι το τελικό κόστος της κιλοβατώρας, από τα 30 λεπτά που πλήρωναν μέχρι τώρα (σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο) θα πέσει στα 22-23 λεπτά όσο δηλαδή και για την κύρια κατοικία. 

Διαβάστε επίσης:

Γρίφος η μείωση του λογαριασμού ρεύματος 

Έσοδα 1,5 – 2 δισ. ευρώ σε 12 μήνες από το πλαφόν στο ρεύμα

Άνθρακας ο… θησαυρός των υπερεσόδων στο ρεύμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News