Business Talk Πέμπτη 31/12/2020, 07:46
BUSINESS TALK

Το President, η διαιτησία και το μεγαρόσημο

Τρίμηνο «πάγωμα» της εισφοράς υπέρ ΤΑΧΔΙΚ

  • Επί πολλές δεκαετίες το ερώτημα που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα, κυρίως τους γενετιστές, αφορούσε «εάν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό». Τηρουμένων των αναλογιών, ένα αντίστοιχο ερώτημα πλανιόταν, χθες, μετά την ανακοίνωση της ΓΕΚΕ ότι η εισηγμένη δεν πουλάει το ξενοδοχείο President, όπως αποκάλυψαν, χθες, το Moneyreview και η εφημερίδα Καθημερινή. Κατά τη διασταύρωση και πριν τη δημοσίευση της είδησης, η εφημερίδα επικοινώνησε με το ξενοδοχείο, αλλά και το μεσιτικό γραφείο των Βρυξελλών Ibp που προωθεί, μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας του το ακίνητο. Και γι’ αυτό, μετά την ανακοίνωση της ΓΕΚΕ ότι πωλητήριο στο President δεν υπάρχει, το Moneyreview «έδειξε» προς την δημοσιευμένη στο διαδίκτυο αγγελία πώλησης του President. Στα ερωτήματα του Moneyreview που πολλαπλασιάστηκαν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Δ. Μίχαλος απάντησε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, πως η ΓΕΚΕ ουδέποτε έχει παράσχει προφορική ή γραπτή εντολή σε μεσιτικό γραφείο για την πώληση του ξενοδοχείου. Κι ενώ εντολή μεσιτείας, κατά τα λεχθέντα, δεν υπάρχει, η αγγελία παραμένει ενεργή.
  • Οριστικό τέλος στις διαφορετικές «αναγνώσεις» εντός της Ελλάκτωρ έδωσε η παραίτηση του Δ. Καλλιτσάντση από τη θέση του αντιπροέδρου, όπως υποστηρίζουν πηγές. Η διχογνωμία ήταν έκδηλη ανάμεσα στον παραιτηθέντα και τον αδερφό του Σάκη Καλλιτσάντη που διατηρηθεί τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία. Χθες, η εισηγμένη έκανε γνωστό πως εκτός δ.σ. τέθηκε και ο Μ. Κατούνας. Από αύριο πάντως, 1η Ιανουαρίου, απομένουν μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες μέχρι την κρίσιμη γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου στην Ελλάκτωρ. Εκτός κι αν η φημολογία περί παράτασης επιβεβαιωθεί.
  • «Όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξουμε το δίκτυο 5G» ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση για την υπογραφή χορήγησης του φάσματος πέμπτης γενιάς στην έδρα της ΕΕΤΤ. Ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ δεν αναφέρθηκε τυχαία στο αδειοδοτικό σκέλος του 5G. Η εμπειρία των παρόχων κατά την εξασφάλιση αδειών για τις υφιστάμενες κεραίες είναι αρκούντως πικρή.   
  • Στην έγκριση της ρήτρας και των όρων διαιτησίας, που περιλαμβάνει ο όρος 18 της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού. «Μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της αίτησης περί υποβολής της διαφοράς σε διαιτησία, το άλλο μέρος υποχρεούται με απάντηση, που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή, να προβάλλει συνοπτικά και με επιφύλαξη τις απόψεις του επί της διαφοράς και να ορίσει τον δεύτερο Διαιτητή» αναφέρει ο όρος 18.
  • Για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή τις 31 Μαρτίου καταργείται το μεγαρόσημο, δηλαδή η υποχρεωτική εισφορά υπέρ Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) σε πιστοποιητικά που εκδίδονται από Υπηρεσίες Δικαστικών Αρχών. Ο λόγος ; Η ανάγκη παραλαβής πιστοποιητικών από τις Υπηρεσίες των Δικαστικών Αρχών, χωρίς τη φυσική παρουσία των πολιτών και δικηγόρων. Όπως και η ψηφιοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Το αναγκαίο αυτό μέτρο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει απώλεια εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ, ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News