Business Talk Τρίτη 29/12/2020, 08:14
BUSINESS TALK

Η ΑΜΚ των ΕΛΤΑ, οι 800 μονάδες και οι νομικοί σύμβουλοι

  • Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν στην αγορά, η Eurobank δεν συμμετείχε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, των Ελληνικών Ταχυδρομείων που έλαβε χώρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, «στη  μέτοχο «Eurobank», που κατείχε 20.047.900 μετοχές, που αναλογούσαν στο 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, ακυρώθηκαν 20.047.900 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,7 ευρώ έκαστη. Η εφημερίδα “Καθημερινή” είχε αναφέρει, ήδη, από τις αρχές του μήνα ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να συμμετέχει στην ΑΜΚ.

 

  • Την αντίσταση των 800 μονάδων “έσπασε”, χθες, ο Γενικός Δείκτης, γεγονός που αποδίδουν οι αναλυτές στην ευφορία που σχετίζεται με την έναρξη των εμβολιασμών, αλλά και τη συμφωνία για το Brexit. Στις μετοχές που ξεχώρισαν, χθες, ανήκουν αυτές δύο εταιρειών που συνδέονται με τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Ο λόγος για την Aegean της οποίας η μετοχή ενισχύθηκε 9,6%, στα 5,48 ευρώ και την Autohellas που «έκλεισε» στα 6,34 ευρώ (+7,09%).    

 

  • Ο ρόλος των νομικών συμβούλων είναι δύσκολα αμφισβητήσιμος στην ωρίμανση  μεγάλων έργων υποδομής. Με το σκεπτικό αυτό, το γραφείο Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου & Συνεργάτες ανέλαβε το 2008, επί Γιώργου Σουφλιά στο τιμόνι του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, καθήκοντα νομικού συμβούλου για την κατάρτιση των μελετών του οδικού άξονα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός). Τον Ιούνιο όμως, του 2017, με απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, η σύμβαση του γνωστού γραφείου παρατάθηκε κατά 36 μήνες, μέχρι τις 3 του περασμένου Σεπτεμβρίου (σημ.: ημερομηνία ιδιαίτερα γνωστή για λόγους άσχετους με το θέμα του εν λόγω σημειώματος, πλην αξιομνημόνευτους). Η τριετής παράταση παρήλθε χωρίς όμως, να συνοδευτεί από την καταβολή της αμοιβής στο δικηγορικό γραφείο, η οποία έχει, πλέον, οριστεί σε 351,8 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), βάσει απόφασης του υπουργείου Υποδομών.

 

  • Την προπαραμονή των Χριστουγέννων το ποσοστό της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ ανήλθε στο 14,17%. Εάν το ολλανδικό fund ασκήσει και το δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση των μετοχών (12,54%) του Λεων.Μπόμπολα, τότε η συμμετοχή του θα ξεπεράσει το 25%. Στο εν λόγω ποσοστό θα πρέπει να προστεθεί, όπως αναφέρουν στην αγορά, ένα επιπρόσθετο 10%, που ανήκει σε κατόχους που ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο με τους Ολλανδούς. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο. Ότι όσο πλησιάζει η γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου, τόσο τα τζαρτζαρίσματα, μεταξύ των διεκδικητών της Ελλάκτωρ θα αυξάνονται.

 

  • Με αφορμή την απόκτηση από την Trastor επταώροφου κτηρίου στην Μιχαλακοπούλου, η στήλη σημείωνε, παραμονές Χριστουγέννων, ότι στην αγορά περιμένουν ποια θα είναι η επόμενη ΑΕΕΑΠ που θα κάνει την κίνησή της πριν ολοκληρωθεί η χρονιά. Η απάντηση υπήρξε, τρόπω τινά, άμεση. Η Prodea προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου 18 ακινήτων, γραφείων και καταστημάτων, στην Ελλάδα έναντι τιμήματος 134,2 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω ιδιοκτησίες είχαν εκτιμηθεί προς 129,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση ματ που αποφέρει στην εισηγμένη κέρδος 5 εκατ. ευρώ.

 

  • Το επόμενο τριήμερο, το αργότερο μέχρι και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης της συμμετοχής της οικογένειας Τσουκαρίδη, όπως και ακόμη 15 μετόχων της Paperpack σε τιμή 6,66 ανά μετοχή στην Orlando-Equity Holding. Με την (τυπική) ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο επενδυτής θα ελέγχει το 90,02% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Paperpack, προχωρώντας στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Τελικός σταθμός θα είναι η έξοδος της χαρτοβιομηχανίας που εξάγει σε 40 χώρες από το Χρηματιστήριο.

 

Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News