Business Talk Τρίτη 5/07/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα σπουδαία για το ομόλογο της Lamda, το hub της DT και το come back του «Ελ.Βενιζέλος»

Τα σπουδαία για το ομόλογο της Lamda, το hub της DT και το come back του «Ελ.Βενιζέλος»
  • Σήμερα θα γίνει γνωστό το εύρος απόδοσης του πράσινου ομολόγου της Lamda Development, καθώς αύριο θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά. Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει έως 230 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσεις επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ΑΠΕ και έξυπνων εφαρμογών στο Ελληνικό.
  • Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου του 2020 η Lamda Development είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, επίσης επταετούς διάρκεια και ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ και πάλι με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ. Τότε το εύρος απόδοσης είχε διαμορφωθεί μεταξύ 3,4% και 3,8% και τελικά το κουπόνι έκλεισε στο χαμηλότερο όριο.
  • Η αλήθεια είναι ότι για ένα μακρύ χρονικό διάστημα οι εταιρικές ανακοινώσεις, που να εξαίρουν το ρόλο που διαδραμάτισαν υπουργεία και το ευρύτερο Δημόσιο, ήταν ανύπαρκτες. Συνήθως-και αναφερόμαστε κυρίως στα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης- οι εταιρείες ανακοίνωναν ότι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες επειδή έχασαν την μάχη με το υδροκέφαλο ελληνικό κράτος.
  • Έτσι, ανεξαρτήτως, κομματικών ιδεοληψιών/ιδεολογιών, η χθεσινή ανακοίνωση της Deutsche Telekom για τη δημιουργία κέντρου Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub) στην Θεσσαλονίκη είναι σπουδαία υπόθεση. Στο Telekom IT hub θα απασχοληθούν συνολικά 200 Μηχανικοί              Πληροφορικής, ενώ στόχος της Telekom IT, της εταιρείας-Spin Off του γερμανικού μεγαλομετόχου του ΟΤΕ, είναι το hub της Θεσσαλονίκης να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα Πληροφορικής στην Ευρώπη.
  • Η εταιρεία κάνει λόγο για πολύ σημαντική συμβολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ίδρυση και εγκατάσταση της εταιρείας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, διευκόλυνε την άμεση μεταφορά και μετεγκατάσταση των IT Experts, εξασφαλίζοντας, την άδεια διαμονής. Παράλληλα, όπως αναφέρει, υπήρξε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα και με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους. Το hub της DT στη Θεσσαλονίκη ενσωματώνει το κέντρο τεχνολογίας που λειτουργούσε η εταιρεία στη Ρωσία.
  • Καλά εξακολουθεί να πηγαίνει η επιβατική κίνηση στο «Ελ.Βενιζέλος». Αυτό, τουλάχιστον, φανερώνουν τα στοιχεία του ΔΑΑ όπου η συνολική κίνηση τον Ιούνιο αντιστοιχεί στο 93%, σε 2,4 εκατ. άτομα. Σε σχέση με πέρυσι ήταν αυξημένη κατά 122,2%, αλλά το 2021 ήταν ακόμη χρονιά που είχε επηρεαστεί από την πανδημία. Η επιβατική όμως, κίνηση του εσωτερικού έχει ευθυγραμμιστεί με αυτήν του 2019, επειδή είναι χαμηλότερη μόλις κατά 0,9%, έναντι του Ιουνίου της συγκεκριμένης χρονιάς. Ωστόσο, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις του καλοκαιριού-που ξεκίνησαν από την άνοιξη- το Ελ. Βενιζέλος θα παραμείνει, ως ένα βαθμό, «λαβωμένο» φέτος: λόγω της μεγάλης απόκλισης των πρώτων μηνών του 2021, σε επίπεδο εξαμήνου η επιβατική κίνηση είναι κατά 20,3% μικρότερη, στα 9 εκατ. ευρώ έναντι του 2019.
  • Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η περιπέτεια των πληρωμάτων και των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που συνέλαβε η Τεχεράνη ως αντίποινα στην κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα από αμερικανικές αρχές τείνει προς αίσια κατάληξη. Ειδικότερα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, εξελίσσεται βήμα βήμα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πλάνο που έχει ατύπως συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης . Το πλάνο αυτό προβλέπει την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο Lana από όπου και κατασχέθηκε και την σταδιακή απεμπλοκή και εν τέλει απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που κρατούνται στο Ιράν.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News