Business Talk Πέμπτη 30/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το παζλ του Θριασίου, το πράσινο ομόλογο της Lamda και τα οφέλη του gov.gr 

Το παζλ του Θριασίου, το πράσινο ομόλογο της Lamda και τα οφέλη του gov.gr 
  • Με καθυστέρηση πολλών ετών, η Ελλάδα μπαίνει πλέον θέση να διεκδικήσει, με αξιώσεις, το ρόλο της ως διεθνές εμπορευματικό κέντρο. Και αυτό διότι φαίνεται πως το παζλ του Θριασίου ως κέντρο σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών συμπληρώνεται μετά και από την υποβολή, προχθές, δεσμευτικής προσφοράς από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Damco του ομίλου Κοπελούζου για την τριακονταετή παραχώρηση της έκτασης 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ. 
  • Τα μεγάλα έργα στον τομέα των logistics, έστω και κατόπιν πολυετούς καθυστέρησης, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, ύστερα και από τις υπογραφές, πριν από ένα μήνα, της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, μία επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει το σχήμα Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
  • Η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου εμπορευματικού κέντρου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα προς κύρωση στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης της απαιτούμενης άδειας δόμησης και κατ’ επέκταση οι κατασκευαστικές εργασίες. Ως εκ τούτου, το εμπορευματικό κέντρο που θα υλοποιήσουν Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, βρίσκεται πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης. 
  • Αντίθετα, για το Θριάσιο ΙΙ θα χρειαστεί να παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα ωσότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προσφοράς των ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Damco. Σημειωτέον ότι, κατά πληροφορίες, ενδιαφερόμενοι ζητούσαν την εκ νέου παράταση της (προχθεσινής) καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών.
  • Από 200 έως 230 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει τελικά η Lamda Development από τη νέα της ομολογιακή έκδοση. Όπως έγκαιρα είχε ενημερώσει η στήλη, η συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίζεται ως «πράσινη» και αναμένεται να χρηματοδοτήσει δράσεις του επενδυτικού της πλάνου βάσει κριτηρίων ESG. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ακριβώς χρόνια και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου του 2020 η Lamda Development είχε προχωρήσει στην έκδοση και αλλού ομολόγου με τους ίδιους σύμβουλους, επίσης επταετούς διάρκεια και ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ. 
  • Αυτή τη φορά η φήμη που θέλει τους επιχειρηματίες Δ.Μπάκο και Γ.Καϋμενάκη να μπαίνουν στην Intrakat έχει πολλές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί. Τουλάχιστον αυτό, επιμένουν να υποστηρίζουν όσοι έχουν πολύ καλή πληροφόρηση προσώπων και πραγμάτων. Ωστόσο, μία διάσταση στην εξίσωση-αυτονόητη μεν, αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη- είναι ότι η Intrakat είναι θυγατρική του ομίλου Intracom. Κι έχει την αυτονομία και την αυτοτέλεια που έχουν οι θυγατρικές.
  • Εγγύηση ύψους 460 εκατ. ευρώ για τις ομολογίες υψηλής εξασφάλισης διεκδικεί η Εθνική Τράπεζα από τον  μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής για την τιτλοποίηση Frontier II. Το χαρτοφυλάκιο Frontier II είναι συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ και αποτελεί την δεύτερη τιτλοποίηση που υλοποιεί η διοίκηση της ΕΤΕ, επιτυγχάνοντας τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6,5%. Έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση του Frontier I , αξίας 6 δισ. ευρώ. 
  • Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 40% από επιχειρηματικά δάνεια όλων των κατηγοριών (μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων), καθώς και δάνεια λιανικής (στεγαστικά κατά 50% και καταναλωτικά κατά 10%). Πρόκειται για 50.000 δάνεια από 25.000 οφειλέτες, με το 80% των δανείων να συνοδεύονται με εξασφαλίσεις. 
  • Η αίτηση υποβλήθηκε χθες και οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα «η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η συναλλαγή θα κλείσει το γ’ τρίμηνο του έτους.
  • Σε 270 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολόγισε τα οφέλη του gov.gr στην ελληνική οικονομία το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ με την υποστήριξη της Deloitte. Από αυτά, τα 215 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών σε φυσικά σημεία αλλά και από τη μείωση του χρόνου φυσικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τους δημόσιους υπαλλήλους. Εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών, το συνολικό όφελος σε ορίζοντα πενταετίας ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News