Business Talk Παρασκευή 1/07/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το νέο deal της Ideal, το μήνυμα Κόκκαλη και τα 22+1 περιφερειακά αεροδρόμια 

Το νέο deal της Ideal, το μήνυμα Κόκκαλη και τα 22+1 περιφερειακά αεροδρόμια 
  • Η Ideal Holdings έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο εξαγορές φέτος, και όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας Λ. Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει δύο ακόμη επενδύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι πλησιάζει η ώρα για το ένα απ’ αυτά τα deal.
  • Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις η νέα επένδυση της Ideal θα πραγματοποιηθεί σε έναν από τους πιο… καυτούς τομείς αυτή τη στιγμή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής – τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται πως οι δύο εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει φέτος η εταιρεία ήταν αυτή της Coleus Packaging, στη Νότια Αφρική και της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Netbull που λειτουργεί συμπληρωματικά με την Adacom.
  • Μιλώντας για τον κλάδο της πληροφορικής, ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί ενόψει και των έργων ψηφιοποίησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ήταν και το κλίμα στο Technology Summit που διοργάνωσε χθες το Money Review. Αμέτρητες οι συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων για συνεργασίες, δουλειές και άλλες συνέργειες.
  • Πάντως αν υπάρχει ένα πράγμα που κρατάμε από το Money Review Technology Summit είναι πως στην αγορά λεφτά -από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ- υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Ένα πρόβλημα που ξεχώρισαν σχεδόν όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου.
  • Ξεχωριστή αναφορά στην Intracom Defense έκανε ο Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Intracom Holdings. Όπως είπε οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη καθιστούν την εταιρεία πολύτιμη στο οπλοστάσιο του ομίλου διαψεύδοντας έτσι τις φήμες περί πώλησης της μεγαλύτερης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
  • Ο Σωκράτης Κόκκαλης πάντως άφησε και αιχμές για τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά εκφράζοντας την απορία του για τις πρόσφατες μεγάλες αμυντικές δαπάνες στις οποίες δεν έχει αποσαφηνιστεί η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών. «Έχουμε τη μεγαλύτερη ελληνική αμυντική βιομηχανία που είναι 95% εξαγωγική, εκτιμούν την καινοτομία και την πρωτοπορία των προϊόντων μας Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανία και το Ισραήλ αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα Φαίνεται πως είναι διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά. 
  • Την αξιοποίηση των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που παραμένουν υπό τη διαχείρισης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δρομολογεί το Υπερταμείο. Όπως είπε χθες ο CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που θα οδηγήσουν στο βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια.
  • Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τελικά τα αεροδρόμια δεν θα σπάσουν σε ομάδες προς παραχώρησης, όπως μέχρι πρόσφατα σχεδιαζόταν, αλλά θα βγουν όλα μαζί σε μία ενιαία διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης. Η μαζική αξιοποίησης προκρίνεται για  να μην δημιουργηθούν γκρουπ διαφορετικών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα οι πιο αδύναμοι εμπορικά αερολιμένες να μείνουν στα αζήτητα.
  • Εκτός του «πακέτου» μένει το αεροδρόμιο Καλαμάτας, που παρουσιάζει και τις καλύτερες επιδόσεις λόγω της ανάπτυξης που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως του Costa Navarino. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο θα παραχωρηθεί με ξεχωριστό διαγωνισμό ο οποίος μάλιστα αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του καλοκαιριού. Η διάρκεια της παραχώρησης μένει να αποφασιστεί, αλλά πιθανότατα δεν θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική των 30-40 ετών που συνηθίζεται σε τέτοιες παραχωρήσεις.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News