Business Talk Τετάρτη 16/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Διαγωνισμοί για Δικαιοσύνη, αστικά ακίνητα και μαρίνες

Διαγωνισμοί για Δικαιοσύνη, αστικά ακίνητα και μαρίνες
  • Η ψηφιοποίηση και η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν πρώτης προτεραιότητας μεταρρύθμιση για την Κομισιόν, με τους θεσμούς εποπτείας να ζητούν τομές στο συγκεκριμένο πεδίο, ήδη από την είσοδο της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων, δηλαδή από το 2010. Τι έχει γίνει στον τομέα αυτό την τελευταία δωδεκαετία; Ελάχιστα πράγματα με αποτέλεσμα η αρνησιδικία να αποτελεί συχνό χαρακτηριστικό της ελληνικής δικαιοσύνης.

 

  • Ο διαγωνισμός που προκήρυξε, χθες, η Κοινωνία της Πληροφορίας για την αναβάθμιση και επέκταση των πληροφοριακών συστημάτων είναι μάλλον ένα μεγάλο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης. Το έργο αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και την αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων συστημάτων του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και της διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων. Είναι ύψους 105,6 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει το ρυθμό απονομής δικαιοσύνης, επειδή μεταξύ άλλων, θα περιορίσει το διαχειριστικό φόρτο των φορέων του δικαστικού συστήματος. Βέβαια για να γυρίσει ο ήλιος θα χρειαστεί ακόμη δουλειά πολύ, με τον ανάδοχο να καλείται να διεκπεραιώσει το έργο του σε διάστημα τριών ετών.

 

  • H Alpha Bank η οποία ελέγχει ποσοστό 93% περίπου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Αστικά Ακίνητα ολοκληρώνει, σιγά σιγά είναι η αλήθεια, την διαγωνιστική διαδικασία που διεξάγει για το σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων (project Skyline) ωστόσο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επιλογής στρατηγικού επενδυτή. Θυμίζουμε πως έχουν προκριθεί τέσσερις διεκδικητές, η Prodea Investments σε συνεργασία με τη μητρική της Invel, το σχήμα Dimand Real Estate και HIG, όπως επίσης και τα επενδυτικά funds Brook Lane Capital και Davidson Kemper. Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή η τράπεζα ξεκινά από τώρα τον μετασχηματισμό της Αστικά Ακίνητα σε εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Η επιλογή από του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή και ο μετασχηματισμός αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους όπως και η ολοκλήρωση συναλλαγής.

 

  • Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που προβλέπει και ρόλο-κλειδί για εξωτερικούς συμβούλους. Ειδικότερα διαβάζοντας το νομοσχέδιο διαπιστώνουμε ότι καθορίζονται ρητώς οι παλαιές και νέες αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής, προβλέπεται η διαδικασία δημοσιοποίησης των αποφάσεων επιβολής διοικητικής κύρωσης ή άλλου μέτρου, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς, το δικαίωμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων υπόκειται σε πενταετή παραγραφή, επανακαθορίζεται το περιεχόμενο των κανονιστικών διοικητικών πράξεων με τις οποίες καταρτίζονται ο Οργανισμός και ο Κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επαναπροσδιορίζονται οι Υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης σε εξωτερικό σύμβουλο, του έργου της κατάρτισης του Οργανισμού, του Κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας, του Στρατηγικού Σχεδίου και του Ετήσιου Επιχειρησιακού Σχεδίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά.

 

  • Ας ελπίσουμε πω η εξέλιξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας της Ιτέας είναι εξαίρεση και για αυτό εμφανίστηκε μόνον ένας επενδυτής. Σοβαρός αλλά ένας. Πού είναι λοιπόν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον πολλά υποσχόμενο αυτό κλάδο του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού; Θα μου πείτε η Ιτέα δεν είναι και κανένας σπουδαίος καλοκαιρινός προορισμός. Ίσως να πρέπει να επισημάνουμε λοιπόν πως έιναι πολύ κοντά στους Δελφούς και ο Κορινθιακός Κόλπος εν γένει διαθέτει πολλές και εξαιρετικές θαλάσσιες τοποθεσίες για yachting. Περιμένουμε με προσοχή να δούμε τι θα γίνει με αυτόν το διαγωνισμό και βέβαια με τους άλλους όπως αυτόν για την μεγάλη Μαρίνα στην Κέρκυρα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News