Business Talk Πέμπτη 11/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Τα καλά νέα στον τουρισμό, η βίλα στην Εκάλη και η MLS

Τα καλά νέα στον τουρισμό, η βίλα στην Εκάλη και η MLS
  • Για να μην νομίζει κανείς πως τους ξεχάσαμε, παραθέτουμε εδώ χθεσινή ανακοίνωση της MLS Πληροφορικής, σύμφωνα με την οποία «η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων καθώς και με μεμονωμένους ομολογιούχους προκειμένου να εξασφαλίσει σε πρώτο στάδιο την αρχική συμφωνία τους στη προσπάθεια εξασφάλισης προσωρινής προστασίας». Με άλλα λόγια, και σε αυτή την περίπτωση όπως και στην περίπτωση της Folli Follie, το ελληνικό πλαίσιο και οι αρμόδιες αρχές έχουν επιτρέψει να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα όχι μόνον των πιστωτών και των μετόχων της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και της αξιοπιστίας ολόκληρης της κεφαλαιαγοράς.
  • Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι στην ίδια ανακοίνωση η MLS αναφέρει πως έχει δεχθεί αγωγή από 4 μεμονωμένους ομολογιούχους του ομολόγου ΜΛΣ02 έκδοσης 2017 που διαθέτουν στο σύνολό τους 257.249 ομόλογα. Η νομική υπηρεσία της εταιρείας θεωρεί ότι η αγωγή δεν θα ευδοκιμήσει για πολλαπλούς λόγους. Βέβαια, τον Ιανουάριο, οπότε και το Money Review είχε αποκαλύψει το θέμα η εταιρεία είχε σχολιάσει ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση. Η τέχνη του να κερδίζεις χρόνο, κλωτσώντας το τενεκεδάκι μπροστά.
  • Double score έκανε το δίδυμο – μέχρι πρότινος άσπονδοι εχθροί – ΤΕΡΝΑ-Μytilineos που μειοδότησε στο σιδηροδρομικό έργο, ύψους 175 εκατ. ευρώ, Ροδοδάφνη-Ρίο. Αρχές του μήνα το κονσόρτσιουμ είχε επικρατήσει και στον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ (ύψους 57 εκατ.) για το Κιάτο-Ροδοδάφνη, γεγονός που φανερώνει ότι η ιδέα της σύμπραξης υπήρξε επιτυχημένη.
  • Ωστόσο, η φουρνιά των έργων που δημοπράτησε πρόσφατα η ΕΡΓΟΣΕ είναι ένα ακόμη πεδίο «απουσίας» της Άκτωρ ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων εκτιμούν  πως υπάρχει  αδυναμία ανάληψης έργων.
  • Καμία ανησυχία δεν προκαλούν στην Lamda Development οι διεθνείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας όσον αφορά την Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό. Αυτό αναφέρει η εταιρεία, σε απάντηση δημοσιογραφικών ερωτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι-ως είναι γνωστό- μέχρι τα τέλη του έτους και μέχρι τις αρχές του 2022 θα υπάρχουν ανάδοχοι για τα έργα υποδομών και το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ. «Η ανατίμηση των υλικών δεν αναμένουμε να προκαλέσει καθυστέρηση στην ομαλή εξέλιξη των έργων» σημειώνεται.
  • Καλά νέα μόνο από τον τουρισμό έρχονται με συνέπεια και συνέχεια: Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο κορύφωμα της φετινής σεζόν σε ποσοστό 83,7%, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%. Μεγέθη αμφότερα εντυπωσιακά βελτιωμένα από το 2020, αν και απέχουν ακόμα από εκείνα του 2019.
  • Τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ενώ γεωγραφικά οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 3, 2 και 1 αστεριών. Η μέση ημερήσια τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας κορυφώθηκε στα 134 ευρώ, τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, στα 120 ευρώ, την ίδια περίοδο. Βεβαίως αυτοί οι μέσοι όροι περιλαμβάνουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν έχουν την ίδια τιμολογιακή δύναμη με τα πεντάστερα.
  • Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από τα αποτελέσματα της έρευνας : «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε δείγμα της τάξης του 5% του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων, ο αριθμός του οποίου ξεπερνά τις 10.000 μονάδες.
  • Δεν βγήκε, τελικά, χθες στο σφυρί η βίλα στην οδό Κουμαριάς στην Εκάλη για την οποία αρκετοί στην αγορά ετοιμάζονταν να ανοίξουν το πουγκί τους. Όχι άδικα, μια και μιλάμε για δύο επιπέδων σπίτι με ισόγειο 240 τ.μ., όροφο 122 τ.μ. πισίνα και κήπο που βρίσκονται σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο άνω του ενός στρέμματος. Απέχει, δε, κάτι περισσότερο από 400 μέτρα από το γνωστό Ekali Club και περίπου 300 μέτρα από τις Λεωφόρους Διονύσου και Θησέως. Το ακίνητο, που θα έβγαινε στον πλειστηριασμό με επισπεύδοντα την Alpha Bank, βρίσκεται στην κυριότητα μιας παλιάς εμπορικής εταιρείας που είχε ιδρυθεί το 1979. Θα εκπλειστηριαζόταν με τιμή εκκίνησης 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά ύστερα από αίτηση ανακοπής που κατατέθηκε η διαδικασία «πάγωσε».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News