Business Talk Πέμπτη 21/10/2021, 00:02
BUSINESS TALK

Το πρώτο «καθαρό» αεροδρόμιο και η εξυγίανση της Folli Follie

Το πρώτο «καθαρό» αεροδρόμιο και η εξυγίανση της Folli Follie
  • Στα 70 εκατ. ευρώ μάθαμε πως θα φτάσει η συνολική επένδυση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την ανάπτυξη ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Φωτοβολταϊκά – προκειμένου ο αερολιμένας να καταστεί ενεργειακά αυτόνομος. Και κατ ‘επέκταση το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον να εκμηδενιστεί. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται έτσι στην τελική ευθεία για να γίνει το πρώτο καθαρό αεροδρόμιο στην Μεσόγειο.

 

  • Μιας και περί αεροπορικών η κουβέντα, το επαγγελματικό ταξίδι ανακάμπτει δυναμικά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, οι μετακινήσεις με αεροπλάνο για επαγγελματικό σκοπό, το περασμένο καλοκαίρι άγγιξαν τα επίπεδα του 2019. Τα business trips, ύστερα από το κενό αέρος στο οποίο βρέθηκαν λόγω Covid-19- ξεκίνησαν να εμφανίζουν ανοδική πορεία τον περασμένο Απρίλιο, έφτασαν στα επίπεδα του 2019 τον Ιούλιο και ξεπερνούν σταθερά κατά 20% έως 30% τις επιδόσεις της περιόδου πριν την πανδημία. Η αλματώδης αυτή ανάκαμψη αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες βρίσκουν νέους τρόπους ή παρέχουν νέες υπηρεσίες με στόχο την προσέλκυση επιβατών, όπως οι κοινές πτήσεις. Μη ξεχνάμε ότι οι επιβάτες επιλέγουν θέσεις business, επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, η συνδεσιμότητα που ζητούν δεν συνδυάζεται με το χρονικό διάστημα ή την ποιότητα των υπηρεσιών που θα ήθελαν να έχουν.

 

  • Στο δικαστήριο συζητήθηκε, χθες, η τροποποιημένη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie και πλέον, μένει να φανεί ποια θα είναι η δικαστική απόφαση. Την τροποποίησή της είχε ζητήσει η δικαιοσύνη όταν κλήθηκε, αρχικά, να την εγκρίνει. Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ως μη νόμιμη την αναβλητική αίρεση ισχύος της συμφωνίας που αφορά την άρση των διατάξεων και της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της 35ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών περί δεσμεύσεως των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Έτσι ζητήθηκε αφαίρεση της εν λόγω αναβλητικής αίρεσης και κατ’επέκταση την επικαιροποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, κάτι που έπραξε η διοίκηση της εταιρείας. Για να κλείσει όμως, οριστικά το ζήτημα θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει το «πράσινο φως».  

 

  • Το αεροδρόμιο της Πάρου φαίνεται ότι παίρνει σειρά για να βγει σε διαγωνισμό παραχώρησης μετά από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας βάση όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του υπέρ ταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης κατά τη διάρκεια του πρώτου Συνεδρίου της καθημερινής για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική και κοινωνική εταιρική διακυβέρνηση. Ωστόσο δεν θα βγει μόνο του αλλά μάλλον σε μία ομάδα όπως είχε γίνει προ ετών με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βγήκαν σε διαγωνισμό 7 + 7. Τι περιμένουμε; Την ολοκλήρωση ή μάλλον την επικαιροποίηση της μελέτης των συμβούλων του Υπερταμείου με βάση την επιβατική τους κίνηση ώστε να δημιουργηθούν ελκυστικά cluster.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News