Business Talk Τετάρτη 29/09/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Κάνει ταμείο η Dolphin στην Τζιά αλλά όχι το ΤΑΙΠΕΔ στην Καβάλα

Κάνει ταμείο η Dolphin στην Τζιά αλλά όχι το ΤΑΙΠΕΔ στην Καβάλα

 

  • Ανεβαίνουν οι εισπράξεις της Dolphin Capital Investors από τα «πωλητήρια» που έχει αναρτήσει για τις υπερπολυτελείς κατοικίες στο τουριστικό θέρετρο One & Only στην Τζιά. Για να γίνει αντιληπτή η ζήτηση, πριν από ένα χρόνο, είχαν πουληθεί από τα σχέδια 2 μόλις βίλες, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί, φέτος, σε εννέα, ενώ υπάρχουν και προσύμφωνα για ακόμη τέσσερις. Η DCI υπολογίζεται ότι θα έχει εισπράξεις 45 εκατ. ευρώ από τις βίλες των πέντε υπνοδωματίων που έβγαλε, για πρώτη φορά στην αγορά τον Ιούνιο του 2020. Σημειωτέον ότι το One & Only Kea είναι επένδυση 150 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 75 δωματίων, SPA, Beach Club και, βέβαια, βιλών .

 

  • Η ιλιγγιώδης αύξηση των ενεργειακών τιμών πλήττει οικονομίες, επιχειρήσεις και καταναλωτές αλλά φαίνεται ότι πάει πίσω και σημαντικά ενεργειακά projects με γεωπολιτική σημασία στην περιοχή μας και με αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο. Προσέξτε τη συγκυρία: πριν από ενάμιση χρόνο, το φυσικό αέριο κόστιζε λίγο πάνω από τα 2 δολάρια ανά MMbtu και τώρα κοστίζει …22 δολάρια αν έρχεται με αγωγούς και πάνω από 25 αν έρχεται ως LNG (με δεξαμενόπλοια). 

 

  • Δείτε τώρα την καραμπόλα: ήταν Οκτώβριος του 2020, όταν εκδηλωνόταν το ενδιαφέρον για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, ενός έργου που συζητείται δυο σχεδόν δεκαετίες και που έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την χώρα, αφού και αποθέματα ασφαλείας δημιουργεί και αυξάνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα με τους προμηθευτές σε περιόδους με εκτόξευση των τιμών (όπως τώρα) ή άλλων πχ τεχνικών προβλημάτων. Κι ενώ από την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει περάσει ήδη σχεδόν ένας χρόνος, κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα με τα κόστη – και πώς όχι, αφού από μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ, μιλάμε πια για έργο της τάξης του 1 δισ. Άρα, το επόμενο βήμα καθυστερεί, καθώς στην παρούσα συγκυρία μοιάζει να μην έχει νόημα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών.

 

  • Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι συμβαίνει και στην Κύπρο. Ήταν Νοέμβριος του 2020 όταν η ΔΕΦΑ γνωστοποιούσε ότι ολοκληρώθηκε η φάση της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για spot και μεσοπρόθεσμη προμήθεια LNG που θα εφοδιάσει το FSRU που ετοιμάζεται στο Βασιλικό. Κι εκεί όμως δεν υπήρξε συνέχεια, αφού αντιλαμβάνονται προφανώς στη διοίκηση ότι με τις τρέχουσες τιμές δεν θα μπορούσαν να πετύχουν προσφορές συμφέρουσες για τις βιομηχανίες, τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους καταναλωτές.

 

  • Οξύνουν τα αντανακλαστικά οι κρίσεις. Όταν κάποια χωριά της Κρήτης υπέφεραν την ατυχία να χτυπηθούν από τον Εγκέλαδό, η efood μέσω της πρωτοβουλίας Love Delivered, προσέφερε αρχικά γεύματα στους 1.000 περίπου σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους και έκτοτε συνεχίζει στον ίδιο σκοπό. Να τα λέμε κι αυτά. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News