Business Talk Τρίτη 28/09/2021, 00:03
BUSINESS TALK

Η έρευνα για insider trading στη ΔΕΗ και οι καμπάνες στον επιχειρηματία-παρουσιαστή

Η έρευνα για insider trading στη ΔΕΗ και οι καμπάνες στον επιχειρηματία-παρουσιαστή
  • Από σήμερα Τρίτη αναμένεται να αρχίσουν να εξάγονται τα πρώτα χρήσιμα και τεκμηριωμένα συμπεράσματα επί της αρχικής έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την συμπεριφορά της τιμής της μετοχής της Δ.Ε.Η. κατά την συνεδρίαση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της αύξηση κεφαλαίου αλλά και το προηγούμενο διάστημα.

 

  • Ειδικότερα η Επιτροπή έχοντας ενδείξεις για συναλλαγές που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, δηλαδή από επενδυτές που γνώριζαν ότι θα ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -η οποία κατά κανόνα πίεση πάντοτε τις τιμές των τίτλων των συνημμένων που προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, έχει ξεκινήσει έρευνα ήδη από την Παρασκευή. Έχει αποστείλει μάλιστα σχετικά αιτήματα για στοιχεία στις περισσότερες από τις χρηματιστηριακές.

 

  • Με δεδομένο ότι εκκαθάριση των συναλλαγών της Πέμπτης (Τ + 2), μέρα κατά την οποία οι όγκοι συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι πριν καν ανακοινωθεί η αύξηση κεφαλαίου-, καθίσταται σαφές πως θα ονομαστικοποιηθούν οι περισσότεροι από τους κωδικούς που έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρον λόγω του ασυνήθιστου όγκου συναλλαγών που εκτέλεσαν.

 

  • Άτυπη πλην όμως σαφή παράταση, τουλάχιστον έως τα μέσα Οκτωβρίου, έλαβε ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ για την ΛΑΡΚΟ. Ειδικότερα την Πέμπτη αναρτήθηκε στον ηλεκτρονικό φάκελο τεκμηρίωσης (VDR) του διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος πουλάει τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας μαζί με τον εξοπλισμό τους, το σχέδιο μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων με την επισήμανση πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν προθεσμία έως τις 2 Οκτωβρίου για την υποβολή των ερωτήσεων / παρατηρήσεων τους. Παράλληλα αναφέρεται πως δεν ισχύει η προθεσμία που εξέπνεε κανονικά σήμερα.

 

  • Ωστόσο, καθώς οι παρατηρήσεις των επενδυτών θα χρειαστούν ένα δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για να απαντηθούν, τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω παράταση ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Έτσι αναμένεται να μετατεθεί οσονούπω και η προθεσμία του Οκτωβρίου που έχει ο έτερος διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ και ειδικότερα αυτός για την εκμίσθωση του εργοστασίου των οποίο διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

 

  • Με μία καταδικαστική απόφαση, σε πρώτο όμως βαθμό, συνέπεσε, σχεδόν, το ξεκίνημα της νέας σεζόν για τον (πρώην) επιχειρηματία – παρουσιαστή. Πριν λοιπόν, μερικές ημέρες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά μαζεύτηκαν ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά πάνω από 100 πρώην εργαζόμενοι- «φεσωμένοι» όπως ισχυρίζονται από την εταιρεία του επιχειρηματία, η οποία σήμανε φαλιμέντο το 2014. Σε μια δίκη, που ξεκίνησε 9 το πρωί και τελείωσε στις 6 το απόγευμα, μίλησαν και οι 100 περίπου πρώην υπάλληλοι –αρκετοί και με καλά λόγια και κάποιοι με λιγότερο καλά (sic).

 

  • Κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της μη καταβολής οφειλόμενων μισθών ήταν ο, ασιατικής υπηκοότητας διευθύνων σύμβουλος και ο παρουσιαστής, ο οποίος, παρότι δεν εμφανίζεται στα «επίσημα χαρτιά», ήταν ουσιαστικά ο CEO της εταιρείας. Η Έδρα, όπως πληροφορούμεθα, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση, επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της μη καταβολής οφειλόμενων μισθών μόνο για το δίμηνο του Ιουνίου-Ιουλίου 2014. Σημειωτέον ότι το δικαστήριο αναγνώρισε -για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό- ότι ο επιχειρηματίας-παρουσιαστής, που δεν εμφανίζεται στο καταστατικό, είχε ουσιαστικό ρόλο διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία. Γι’ αυτό ποινή επιβλήθηκε και στον ίδιο. Πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι η απόφαση είναι σε πρώτο βαθμό, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολύπειροι νομικοί του παραστάτες θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε σε δεύτερο βαθμό να πέσει στα μαλακά.

 

  • Η ιστορία ξεκίνησε σε ανύποπτο χρόνο κάπου στο 2014. Τότε ορισμένοι πρώην εργαζόμενοι της χρεοκοπημένης εταιρείας, προτού προχωρήσουν σε επίσχεση, έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για το «φέσι» που είπαν πως τους είχαν φορέσει οι εργοδότες τους. Ο Επιθεωρητής Εργασίας σχημάτισε και απέστειλε φάκελο στην Εισαγγελία. Οι δικαστές, αυτεπάγγελτα συνέταξαν μήνυση και ως ήταν αναμενόμενο προέκυψαν ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της μη καταβολής μισθού για το κρίσιμο δίμηνο για το οποίο έγινε το δικαστήριο. Η ιστορία, όπως καταλαβαίνετε, αναμένεται να έχει και νέα επεισόδια.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News