Business Talk Πέμπτη 27/04/2023, 08:04
BUSINESS TALK

Ο νέος, ενάρετος κύκλος της ΑΒΑΞ και τα μηνύματα από τους Δελφούς

Ο νέος, ενάρετος κύκλος της ΑΒΑΞ και τα μηνύματα από τους Δελφούς
  • Μερισματική απόδοση της τάξης του 8% πετυχαίνει η  ΑΒΑΞ αφού θα διανείμει για το 2022,  10,1 εκατ. ευρώ, ή 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Είναι η πρώτη διανομή μερίσματος μετά από 10 και πλέον έτη. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την ανοδική τροχαία στην οποία έχει εισέλθει η κατασκευαστική και η οποια μάλιστα αναμένεται να επιταχυνθεί από δω και στο εξής. Για τη χρήση του 2022 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 40 εκατ. ευρώ αφήνοντας πίσω της τις ζημιές ύψους  12,4 εκατ. του 2021. Παράλληλα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου εμπλουτίστηκε με σημαντικά νέα έργα, με αποτέλεσμα σήμερα αυτό να αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ, όντας υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με πριν από 12-18 μήνες. Το έργο της γραμμής 4 του μετρό, τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, η νέα περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης (flyover), αλλά και ο νέος οδικός άξονας Μπράλος – Αμφισσα, αποτελούν τις σημαντικότερες νέες συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, για τη φετινή χρήση, η διοίκηση του ομίλου υπολογίζει ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40%. Εντός του 2023, ο όμιλος έχει υπογράψει νέες συμβάσεις ύψους 274 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει την υπογραφή επιπλέον έργων ύψους 43 εκατ. ευρώ.
  • Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και ήδη η μικρή πόλη αλλά και η γειτονική Αράχοβα έχουν αρχίσει να γεμίζουν, αν και το μεγάλο κύμα αναμένεται σήμερα και αύριο που θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου το κλίμα, ειδικά στους διαδρόμους είναι αρκούντως προεκλογικό. Κατά τα άλλα για άλλη μια χρονιά δεν λείπουν και οι παράπλευρες εκδηλώσεις στις ταβέρνες και τα νυχτερινά μαγαζιά της γύρω περιοχής. Γνωστή ταβέρνα στο Γαλαξίδι έχει λίστα αναμονής μέχρι το Σάββατο που λήγει το φετινό συνέδριο.  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι κομίζει «καλά νέα» για το κοινό των Δελφών. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και θα συνεχίσει έτσι τους επόμενους μήνες, αν και ο δομικός πληθωρισμός προβάλλει αντιστάσεις.
  • Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2023. «Η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από 6 μήνες», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 4,5% από 9,7% το 2022. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών  ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρνητικά για τις τράπεζες και ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι εκτεθειμένα στον αντίκτυπο των πρόσφατων διεθνών επεισοδίων – χαρακτήρισε ειδικές περιπτώσεις τις Silicon Valley Bank και Credit Suisse. «Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρό εποπτικό σύστημα, ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM). Το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες», συμπλήρωσε
  • Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς διέκρινε μομέντουμ της οικονομίας και των τραπεζών, το οποίο αντικατοπτρίζεται στην υψηλότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επεσήμανε την   αύξηση των τιμών στο real estate καθώς και  τη συνεχιζόμενη αύξηση των επενδύσεων, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά.
  • Τα audiobooks είναι το επόμενο μεγάλο προϊόντικο στοίχημα των Public. Η κίνηση γίνεται σε στρατηγική συνεργασία με το Bookvoice.gr που παρουσιάστηκε και επίσημα τη περασμένη Δευτέρα. Πρόκειται για μια νέα αγορά, ειδικά στη χώρα μας, που όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς έχει μέλλον, αν και για περιορισμένους παίκτες. Στα Public πάντως έχουν λόγο να χαμογελούν, καθώς μέχρι σήμερα οι πωλήσεις στα καταστήματα και online τρέχουν με διψήφιο ποσοστό.
  • Το σχήμα Netcompany-Intrasoft και Quality & Reliability ανέλαβε, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, το έργο της υποστήριξης και αναβάθμισης του συστήματος δημοσίων προμηθειών. Το project είναι ύψους 5,6 εκατ. ευρώ (μη περιλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιώματος προτίμησης) και περιλαμβάνει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΗΔΗΣ μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Στα οφέλη του έργου ανήκουν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων και η εξοικονόμηση πόρων.
  • Στα ετήσια αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σήμερα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στραμμένο το βλέμμα της αγοράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τιμή-στόχος της μετοχής του ομίλου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 17-18,20 ευρώ, δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου 20%. Όπως, δε, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της, η Wood & Co ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Σε αυτό ένας από τους πυλώνες είναι οι παραχωρήσεις που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενα έσοδα και ταμειακές ροές (ειδικά στο τμήμα αυτοκινητοδρόμων), δημιουργώντας μια σταθερή ροή εσόδων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News