ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιδοτούμενη τουριστική ανάπτυξη στη… Μύκονο

Επιδοτούμενη τουριστική ανάπτυξη στη… Μύκονο

Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Μύκονο τα τελευταία χρόνια, δύσκολα θα αμφισβητούσαν ότι το νησί έχει σχεδόν «λυγίσει» υπό το βάρος του υπερτουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική πολιτεία πρόκειται να επιδοτήσει με 6,6 εκατ. (με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής) το ξενοδοχείο 192 κλινών που σχεδιάζει, μέσω συνολικής επένδυσης 33 εκατ., η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners. Επίσης, πρόσφατα η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων ενέκρινε μία ακόμη επένδυση (61 εκατ.) στη Μύκονο, το ξενοδοχείο του ομίλου Mitsis Hotels. Σε αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκαν βεβαίως επιδοτήσεις, αλλά οι ευελιξίες ως προς την αδειοδότηση που προβλέπει ο σχετικός νόμος περί στρατηγικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ B΄ 5866/17.11.2022), το επενδυτικό σχέδιο της (ελεγχόμενης από την AGC) Blue Iris, που αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 94 δωματίων – 192 κλινών στον Καραπέτη της Ανω Μεράς Μυκόνου, υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, με συνολικό ενισχυόμενο κόστος 33,3 εκατ. Το έργο εντάχθηκε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Το ισχύον καθεστώς ενισχύσεων (ν. 4887/2022), βάσει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο και της οποίας οι διατάξεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν πριν παρέλθουν δύο χρόνια, εξαιρεί από τις κρατικές ενισχύσεις τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η πολιτεία δηλαδή αναγνωρίζει ότι οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν σε μικρότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά σε σχέση με τη Μύκονο, όπου το μέσο κόστος διαμονής δύο ατόμων για μία εβδομάδα τοποθετείται σε 3.500 ευρώ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κλείσει την πόρτα των ενισχύσεων σε νέα έργα, όπως αυτό της AGC Equity Partners, για το οποίο η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης είχε κατατεθεί πριν από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων.

Την πόρτα στους Αραβες της AGC επιδιώκει να κλείσει ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος προσέφυγε την περασμένη άνοιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η ΚΥΑ με την οποία εγκρίνεται η χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου της Blue Iris. Της προσφυγής αυτής προηγήθηκε μία ακόμη παλαιότερη, με την οποία ο δήμος στρέφεται κατά του Προεδρικού Διατάγματος (σημ.: εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020) με το οποίο εγκρίνεται το ειδικό χωρικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

«Η ανάπτυξη στο νησί μας πρέπει να είναι βιώσιμη, να προστατεύει το περιβάλλον και να σέβεται την πολιτιστική μας ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για τη συγκεκριμένη επένδυση και έχουμε ήδη προσφύγει στο ΣΤΕ και κατά του σχεδίου και κατά της μαρίνας και κατά της οικοδομικής άδειας. Η μαρίνα, το ελικοδρόμιο και το τουριστικό χωριό, που επί της ουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο, είναι πλήρως ασύμβατα με το νησί και τελείως ξένα με την αρχιτεκτονική του και το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να επισημάνω και μία αντίφαση που υπάρχει. Την ίδια ώρα που κάποιοι επιμένουν να προωθούν τη συγκεκριμένη επένδυση και την εντάσσουν στον αναπτυξιακό νόμο, υπάρχει αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών για ξενοδοχεία στο νησί μας, καθώς και εξαίρεση των τουριστικών επιχειρήσεων από τον αναπτυξιακό. Από την άλλη, είναι η ίδια η πολιτεία η οποία προώθησε τη διαμόρφωση ενός ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που, επί της ουσίας, θα εξετάσει τη φέρουσα ικανότητα και θα διαμορφώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ αντιφατικό από τη μία η πολιτεία να προκρίνει τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το μέλλον και από την άλλη να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων που είναι ξεκάθαρο ότι δεν προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη», τονίζει ο κ. Κουκάς.

Διαβάστε επίσης: 

Τα «χρυσά» οικόπεδα: Πώς χτίζονται υπεμεγέθεις βίλες σε εκτάσεις όπου δεν επιτρέπεται

Νότιο Αιγαίο: Νέο ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια το καλοκαίρι του 2022

Guardian: Η Μύκονος μπούχτισε με τον τουρισμό της σαμπάνιας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News