Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 09:25
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Guardian: Η Μύκονος μπούχτισε με τον τουρισμό της σαμπάνιας

Guardian: Η Μύκονος μπούχτισε με τον τουρισμό της σαμπάνιας

Η Μύκονος μπορεί να έγινε χρυσωρυχείο σαν «παιδική χαρά» για τους πλούσιους και διάσημους, αλλά οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το νησί το έχει παρατραβήξει με την ανάπτυξη, γράφει ο Guardian σε εκτενές ρεπορτάζ του.  

Αυτό το καλοκαίρι, ανάμεσα στις γνωστές προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το νησί ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Elon Musk, η τραγουδίστρια και τηλεοπτική περσόνα Nicole Scherzinger και ο αρραβωνιαστικός της, ο πρώην σταρ του ράγκμπι Thom Evans και ο ποδοσφαιριστής Mo Salah, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου με τη Λίβερπουλ αξίας άνω των 350.000 λιρών την εβδομάδα ενώ έκανε διακοπές στο νησί.

Η τουριστική σεζόν δεν έχει τελειώσει, αλλά ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες έχουν περάσει από τη Μύκονο. Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι καταγράφηκαν 220.000 επισκέπτες σε μια εβδομάδα με τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους -τρεις φορές τον πληθυσμό των κατοίκων- να στελεχώνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες. «Όλοι θέλουν να ζήσουν τον μύθο τους στη Μύκονο», λέει στον Guardian ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.

 «Η Μύκονος είναι ένα θαύμα. Είναι απλώς ένας μικρός βράχος στο Αιγαίο και έχει καταφέρει να γίνει ένας διεθνής τουριστικός προορισμός που αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ».

Μόνο φέτος, έχουν υπογραφεί μια σειρά συμβολαίων με αεροπορικές εταιρείες της  Μέσης Ανατολής, διασφαλίζοντας μια νέα αγορά τουριστών από τις χώρες του Κόλπου, εξηγεί ο δήμαρχος.

«Όπως συνήθως, την περασμένη εβδομάδα, βαν με φιμέ τζάμια που μεταφέρουν νέες αφίξεις κινούνταν στο μπλοκαρισμένο από την κίνηση οδικό δίκτυο της Μυκόνου, όπως κάνουν κάθε καλοκαίρι. Η σαμπάνια έρεε στα πολυτελή εστιατόρια. Fashionistas και influencers του TikTok περπατούσαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, ενώ τα καταστήματα πουλούσαν υψηλή ραπτική και η πελατεία του διάσημου gay μπαρ JackieO’ απολάμβανε κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα», συνεχίζει ο Guardian.

«Είναι ένας μικρόκοσμος αίγλης και λάμψης που έχει καταφέρει να επιβιώσει δίπλα σε έναν άλλο κόσμο που κατοικείται από παλαιότερες γενιές ντόπιων που πηγαίνουν στην εκκλησία, αλλά τους βλέπει κανείς και στα παραθαλάσσια καφέ της πόλης».

Όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτυχία έφερε τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα κυκλώματα προστασίας και το οργανωμένο έγκλημα. Το άλλοτε φτωχό νησί πυροδότησε την τουριστική βιομηχανία της χώρας στον απόηχο της «ανακάλυψής» του τη δεκαετία του 1950, από ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη Δήλο. Αλλά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της υπερανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο δήμαρχος συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι η Μύκονος μπορεί να πλησιάζει προς το σημείο κορεσμού.  «Η Μύκονος είχε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 20%, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας», παραδέχεται ο Κουκάς. «Θέλουμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για το μέλλον μας ως τοπική κοινότητα… Ναι, είμαστε ένα πάρτι νησί, αλλά η Δήλος είναι ακριβώς δίπλα. Ο Elon Musk την επισκέφτηκε και χαιρόμαστε πολύ γιατί θα θέλαμε να γίνουμε γνωστοί ως κέντρο πολιτιστικού τουρισμού. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα», λέει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετά τα ρεκόρ του τουρισμού: Πώς θα γίνει βιώσιμο το μοντέλο

Το αρχιπέλαγος του real estate: Στα ύψη η ζήτηση για ακίνητα στο Αιγαίο

Πόλεις με ασφυκτικά πολλούς τουρίστες: Δύο ελληνικοί προορισμοί στη δεκάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News